matematykaszkolna.pl
b Emilia: Mam pytanie: Czy dla was jako dla matematyków przydały się wiadomości te które mówiono na polskim o jakimś "panu Tadeuszu" "potopie" "Lalce" i innych niepotrzebnych lekturach? bo każą czytać te nudne rzeczy a i tak się nie przydadzą w życiu.
28 paź 21:46
5-latek: A wedlug Ciebie jakie ksiazki sa potrzebne ?
28 paź 21:54
Emilia: Naukowe takie które mają odzwierciedlenie w rzeczywistości a nie lektury w których kiedyś pisali o bohaterach którzy tak naprawdę nie istnieli. A na dodatek to było takie nudne jak nie wiem co.Jestem na studiach i jakoś żadne z tych informacji mi się nie przydały w życiu emotka
28 paź 21:57
Adamm: taki argument pasuje do wszystkiego każdy tak mówi
28 paź 22:03
Emilia: Współczuje tylko obecnym maturzystom którzy muszą się męczyć z tymi durnymi lekturami jak"Potop" którego poprostu nienawidziłam z całego serca "pan Tadeusz" którego również nienawidziłam "Granica" której niecierpiałam i inne emotka Ale nareszcie jestem wolna od tych zbędnych wiadomości emotka
28 paź 22:06
5-latek: No tak . Myslisz ze taki Wokulski czy Rzecki nie istnieli ? A co powiesz o chlopach ? Tylko pracowali w polu ? Co powiesz o nich wiecej jesli nie przeczytasz Chlopow czy Rozdzibia nas kruki i wrony ? Czy czytajc tylko naukowe ksiazki bedziesz potrafila sie dobrze wyslowic , znac inne znaczenia slow , czy do swojego dziecka powiesz Sluchaj ∑ sin2+cos2=1 i nic innego ? (takie to naukowe . Czy naukowo tez bedziesz go uczyc patriotyzmu? Ale skoro masz taki poglad to Twoje prawo . Zycze powodzenia w nauce .
28 paź 22:14
Emilia: Ale sam przyznaj że to o czym się uczliśmy na polskim odnośnie lektur to nam się do niczego nie przyda np.czy ty byś zapytał się swojego dziecka "Ile lat miał Rzecki z Lalki Prusa?" albo ciągle byś mu gadał o "Bogutowej z Granicy Nałkowskiej"? Wysłowić się można wbrew pozorom również z książek naukowych gdyż (zaskocze cię) są one pisane nie językiem potocznym tylko językiem formalnej o uporządkowanej składni tak aby nie było chaosu emotka Więc widzisz że tylko ta nauka poszła na marne emotka
28 paź 22:17
Emilia: A patrotyzmu można się uczyć w książkach historycznych można być patriotą obchodząc święta narodowe modlić się za poległych powstańców (tak tak jestem wierząca) albo uczestniczyc w wyborach lub pozostać w kraju nawet mimo niesprzyjacjącej sytuacji politycznej kraju emotka emotka emotka
28 paź 22:20
Emilia: + w pracy w laboratorium szef nie będzie ode mnie wymagał znania "Lalki" Bolesława Prusa emotka
28 paź 22:22
5-latek: Tylko Emilko z drugiej strony ktos moze powiedziec ze te wszystkie bzdury w przedniotach scislych do niczego mi sie w zyciu nie przdadza(humanisci ) Potrafie cztery podstawowe dzialania i to mi w zyciu wystarczy . Po co mi ciagi granice i do tego calki ? Ktos lubi czytac ksiazki i np chce studiowac literature . To nie jest takie proste
28 paź 22:27
Emilia: całki mój kochany są tylko na studiach emotka emotka Ale zgodziłabym się z takim uczniem odnośnie nauk ścisłych ale oni mają łatwiej bo mają naprawdę okrojony program nauczania matematyki w 2 i 3 klasie liceum a my ścisłowcy musieliśmy przeczytac "Potop" −taką grubą księga która powinna być tylko na rozszerzeniu a nie na podstawie emotka
28 paź 22:30
Emilia: A granice są tylko na rozszerzeniu (w liceum i na studiach) emotka
28 paź 22:32
Mila: Lektury powinnaś czytać, aby być wykształconą panienką, taką, która wie, jak zachowuje się prawdziwa dama i wie, że na forum nie używamy wulgaryzmów dla wyrażania emocji.
28 paź 23:24
Emilia: W telewizji też można sobie zobaczyć jak się powinno zachowywać emotka
28 paź 23:25
Adamm: w telewizji właśnie masz pokazane jak się nie zachowywać
28 paź 23:27
Emilia: Niekoniecznie bo oczywiście są postacie których nie należy naśladować jak np.Ferdynand Kiepski ale też są osoby godne naśladowania jak np.niektórzy celebryci którzy pomagają np.zwierzętom w programach charytatywnych emotka
28 paź 23:29
b.: Może tylko dodam, że jak się czegoś nie nauczysz, to najczęściej nie będziesz sobie zdawać sprawy z tego, że by Ci się to przydało −− więc będziesz dalej przekonana, że to się nie przydaje. Taki przykład bardziej konkretny: mamy pole wypełnione tekstem, zwiększamy to pole dwukrotnie, jak należy zmienić wielkość czcionki, żeby tekst dalej wypełniał pole? Można metodą prób i błędów, a można od razu ok. 1.41 raza −− ktoś, kto robi to metodą prób i błędów może być przekonany, że tak trzeba i że matematyka poza znajomością 4 działań się nie przydaje.
29 paź 00:20
Emilia: Matematyka akurat się bardzo przydaje tak jak inne nauki ścisłe tylko te lektury wcale nie są potrzebne−takie zawracenie głowy uczniom a potem jest problem że społeczeństwo mało czyta.Nic dziwnego skoro czytanie od razu kojarzy im się z nudnymi lektrami jakie mieli w szkole na polskim. PS. nie wiem czy tylko ja zauważyłam ale jakoś wiele polonistek(przynajmniej tych które ja spotkałam) to kobiety wredne niemiłe,które uważają swój przedmiot za najważniejszy ze wszystkich i pyskateemotka
29 paź 00:41
b.: Ja tam w liceum też polskiego nie lubiłem, ale z perspektywy czasu nie żałuję, że przeczytałem trochę lektur (bo nie wszystkie emotka ).
29 paź 00:46
Emilia: ja ŻADNEJ dosłownie nie przeczytałam (jechałam tylko na samych streszczeniach) i nie żałuje gdyż jakbym czytała lektury w całości to bym miała mniej czasu na naukę bardziej wartościowych przedmiotów jak matematyka chemia lub fizyka emotka
29 paź 00:48
b.: na razie nie żałujesz, ale może przyjść moment, że Ci będzie z tego powodu głupio emotka
29 paź 00:49
Emilia: HHAHHAHA kiedy? serio? zamierzam pracować w laboratorium gdzieś w przychodni i raczej szef/szefowa nie będzie ode mnie wymagać abym znała treść "pana Tadeusza" Mickiewicza. A jak ktoś z moich kolegów lub koleżanek się zapyta ile ja pamiętam z tej lektury to bez krępacji powiem "nic" emotka emotka emotka
29 paź 00:52
bc: Książki/ inne media są dobre, bo zwiększają pojęcie o świecie, o tym co było i co może być, a może da się uniknąć
29 paź 00:54
Emilia: Oj tam oj tam to wymówki stosowane od wiek wieków przez polonistów którzy mszczą się nad światem za to że nie mieli jakieś ciekawszej i twórczej pracy emotka A wgl czy ktoś zna jakąś przyjemną polonistkę? bo ja mam jedno skojarzenie POLONISTKA=pyskata baba
29 paź 00:57
b.: > A jak ktoś z moich kolegów lub koleżanek się zapyta ile ja pamiętam z tej lektury > to bez krępacji powiem "nic" A wtedy Twoi oczytani koledzy i oczytane koleżanki uśmiechną się z politowaniem lub skomentują w sposób, którego nie zrozumiesz
29 paź 01:02
Emilia: oj tam jakoś przeżyje emotka
29 paź 01:04
b.: Przeżyć przeżyjesz, ale zobaczysz, że chwalić się tu nie ma czym emotka
29 paź 01:05
Emilia: noooo... ale jak jakiś humanista w przyszłości nie będzie potrafił obliczyć szybko ile to jest np. dajmy nato 27+31 to dopiero będzie wstyd bo wszyscy będą wiedzieć że takie działania to były już w 3 klasie podstawówki
29 paź 01:06
iteRacj@: na koniec dyskusji dodam jedno zdanie: W szkole są cudowne lektury. W gimnazjum uczniowie czytają np. "Oskar i pani Róża" (pół godziny czytania a każde serce zawiąże w supeł) http://www.vismaya-maitreya.pl/ksiazki_itp/oskar_i_pani_roza.pdf "Władca much" (strach potem spojrzeć na siebie i innych) tylko błagam: nie czytajcie streszczeń, lepiej nie czytajcie wcale
29 paź 11:24
qwerty: w sumie to jak to wyliczyć? > mamy pole wypełnione tekstem, zwiększamy to pole dwukrotnie, jak należy zmienić wielkość czcionki, żeby tekst dalej wypełniał pole?
29 paź 17:05
finlamente: Kończ Waćpanna.
29 paź 18:19
yht: z własności podobieństwa (tutaj: prostokąty podobne) k2 = 2 k = 2 ≈ 1,41
29 paź 19:40
qwerty: yht, chyba nadal nie łapię...dlaczego zakłada się, że te prostokąty będą podobne? przecież można by zwiększyć pole dwukrotnie tak żeby nie były podobne. no i w ogóle jakoś nie mogę zrozumieć związku czcionki ze skalą... bo rozumiem, że skala podobieńtwa tych dwóch prostokątków to k=2, ale jakoś nie mogę pojąć tego wniosku że czcionkę należy zwiększyć o 2. odruchowo odpowiedziałabym, że 2 razy należy zwiększyć yht, help
29 paź 22:55
yht: przyjąłem że trzeba wyskalować proporcjonalnie załóżmy że jesteś w redakcji i redagujesz książkę jednak wpadasz na pomysł zmniejszyć obrazek i powiększyć (2−krotnie) pole tekstowe żeby łatwiej się czytało i jeśli linijka się kończy na jakimś bardzo długim wyrazie to dajesz myślniki mniej więcej wyglądać to może tak: napisano tekst i nastąpił koniec linijki na wyrazie instytucjo nalny żeby się te myślniki nie poprzestawiały to należy założyć że prostokąty będące polami dla napisanego tekstu muszą być podobne mam nadzieję że wiesz o co chodzi emotka
30 paź 07:32