granica funnkcji w punkcie
skrzypaczka: oblicz granice jednostronne funkcji w punkcie x= −2
| | |x+2|3 | |
f(x)= |
| −1 ...proszę o pomoc wychodzi mi prawostronna i lewostronna równa −1 a |
| | x+2 | |
w odpowiedziach jest ze granica w tym punkcie nie istnieje czyli jednostronne powinny być
różne
28 paź 21:45
Adamm: granica istnieje i jest równa −1
28 paź 21:46
skrzypaczka: oo to błąd w odpowiedziach najwidoczniej

dzięki wielkie
28 paź 21:48
skrzypaczka: | | √2−4x − √1−x | |
mam jeszcze problem z takim przykładem oblicz granice limx→−∞ ( |
| ) nie |
| | √−x | |
wiedziałam jak napisac ale x dąży do −
∞
28 paź 22:15
Adamm: | √2−4x | |
| =√(2−4x)/(−x)=√−2/x+4 |
| √−x | |
drugie podobnie
i granicę dostaniesz
28 paź 22:18
skrzypaczka: okej wyszło mi, dzięki
28 paź 22:24