Twierdzenie cosinusów
zenek: Wyznacz miary kątów trójkąta o podanych bokach.
a = √6, b=2√3, c = √3 + 3
Wynik to: α=30, β=45, γ=105.
Liczę liczę i wyliczyć nie mogę. :v
28 paź 21:35
'Leszek: Najpierw z tw.cosinusow , a potem z tw.sinusow !
28 paź 21:42
zenek: Widzę już, moim błędem było wyliczenie wartości cosα i czytanie jej z tablicy sinα, oraz
zapisywanie tej wartości jako sinα.
28 paź 21:43
Mariusz:
Wystarczy tylko tw cosinusów
28 paź 21:54
Eta:
| | b2+c2−a2 | |
cosα= |
| =........ ⇒ α=... |
| | 2bc | |
| | a2+c2−b2 | |
cosβ= |
| =....... ⇒ β=... |
| | 2ac | |
γ= 180
o−(α+β)=....
28 paź 21:56
hhajah:
7 lis 21:04
Jolanta: Twierdzenie cosinusów
a2=b2+c2−2bccosα. α − kat między bokami b i c
2bccosα=b2+c2−a2
Wyżej Eta napisała
Podstawić , wyliczyć cos ,odczytać z tablic jakie to katy
10 lis 11:22
Mila:
W pierwszej kolejności oblicz z tw. cosinusów kąt β.
Dalej narysuj wysokość i musisz coś zauważyć.
10 lis 15:26