matematykaszkolna.pl
Znajdz przyspieszenie klocka wzgledem wozka Kabuu: Klocek o masie m = 3 kg położono na wózek o masie M = 15 kg. Współczynnik tarcia między tymi ciałami wynosi f = 0,2. Na klocek działa pozioma siła F = 20 N, a wózek może poruszać się swobodnie (bez tarcia) po szynach. Znajdź przyspieszenie klocka względem wózka. Myślę, że należy zastosować II zasadę dynamiki Newtona, która brzmi: a = Fm. Gdzieś w internecie znalazłem początek rozwiązania, który pokazywał ma1= F − T1. Skąd wzięło się tam tarcie? I czy jest to prawidłowy początek? Nie rozumiem do końca treści zadania. Skąd bierze się siła 20 N działająca na klocek, który (z tego co rozumiem) jedynie stoi na poruszającym się wózku. Czy mógłby mi ktoś łopatologicznie wyjaśnić to zadanie?
28 paź 21:11
g: rysunekNa razie nie wiemy, czy klocek będzie się ślizgać po wózku, załóżmy że tak. Wówczas mamy takie wzory: N = m*g T = N*f (T < F) m*ak = F−T M*aw = T (ak > aw) W nawiasach warunki które muszą być spełnione. Jeśli nie będą spełnione, to będzie znaczyło, że klocek nie ślizga się po wózku.
29 paź 10:48