Znajdz przyspieszenie klocka wzgledem wozka
Kabuu: Klocek o masie m = 3 kg położono na wózek o masie M = 15 kg. Współczynnik tarcia między tymi
ciałami wynosi f = 0,2. Na klocek działa pozioma siła F = 20 N, a wózek może poruszać się
swobodnie (bez tarcia) po szynach. Znajdź przyspieszenie klocka względem wózka.
Myślę, że należy zastosować II zasadę dynamiki Newtona, która brzmi: a = Fm. Gdzieś w
internecie znalazłem początek rozwiązania, który pokazywał ma1= F − T1. Skąd wzięło się tam
tarcie? I czy jest to prawidłowy początek? Nie rozumiem do końca treści zadania. Skąd bierze
się siła 20 N działająca na klocek, który (z tego co rozumiem) jedynie stoi na poruszającym
się wózku. Czy mógłby mi ktoś łopatologicznie wyjaśnić to zadanie?
28 paź 21:11
g:

Na razie nie wiemy, czy klocek będzie się ślizgać po wózku, załóżmy że tak. Wówczas
mamy takie wzory:
N = m*g
T = N*f (T < F)
m*a
k = F−T
M*a
w = T (a
k > a
w)
W nawiasach warunki które muszą być spełnione. Jeśli nie będą spełnione, to będzie
znaczyło, że klocek nie ślizga się po wózku.
29 paź 10:48