Prawdopobieństwo
Artur: Witam Was.
Proszę o jakoś wskazówkę lub rozwiązanie
Trzy maszyny pracują w trudnych warunkach i prawdopodobieństwo awarii pierwszej z
nich w czasie dnia pracy wynosi 10% a drugiej tak samo jak i trzeciej 20%.
Jakie jest prawdopodobieństwo, że co najmniej jedna maszyna ulegnie awarii?
28 paź 20:48
mat: wzór włączeń wyłączeń
28 paź 20:50
Artur: mam prawdopodobieństwo awarii maszyny nr 1 wynosi 10%., 2 wynosi 20%, 3 wynosi 20%. nie wiem
ale wzór wyłączeń ?
może się mylę, jeśli tak jest proszę o rozjaśnienie
28 paź 21:18
Mila:
A− co najmniej jedna ulegnie awarii
A' − żadna nie ulegnie awarii
P(A')=0.9*0.8*0.8=0.576
P(A)=1−0.576=0.424
28 paź 23:14