zbiór wartości funkcji
słoneczko: | | 5 | | 4 | | 1 | |
wyznacz zbiór wartości funkcji f(x)= |
| x4 + |
| x3 − |
| x2 jeśli x ∊<−2,0> |
| | 4 | | 3 | | 2 | |
28 paź 20:11
kochanus_niepospolitus:
Wyznacz najmniejszą i największą wartość tejże funkcji ciągłej na zadanym przedziale.
Wiesz jak to zrobić
28 paź 20:13
Jack: Sprawdz wartosci na krancach przedzialu oraz policz pochodna i przyrownaj do zera.
Jesli znajdzie sie z miejsc zerowych pochodnej taki iks ktory nalezy do przedzialu to policz
jego wartosc.
28 paź 20:14
słoneczko: hmm obliczyłam f(−2)= 22/3
f(0)=0
i miejsce zerowe pochodnej w przedziale (−2,0) mi wyszło −1
i f(−1)=−7/12
dobrze?
28 paź 20:19
słoneczko: a musze sprawdzać czy to −1 to minimum czy nie?
28 paź 20:23
Definicja: f(−2) chyba zle policzone
| | 5 | | 4 | | 1 | | 2 | |
f(−2)= |
| *16+ |
| *(−8) − |
| *4= 20−10 |
| −2= |
| | 4 | | 3 | | 2 | | 3 | |
| | 5 | | 4 | |
f'(x)= 4* |
| x3+3* |
| x2− 2*0,5x= 5x3+4x−x |
| | 4 | | 3 | |
5x
3+4x
2−x=0
x(5x
2+4x−1)= 0
x=0 lub 5x
2+4x−1=0
Δ= 16+20=36
Miejsca zerowe pochodnej to
x=0 lub x= −1 lub x= 0,2
28 paź 20:40