Twierdzenie sinusów
Paweł: Rozwiąż trójkąt o danych bokach i kącie wiedząc, że miary pozostałych kątów są nie większe, niż
90*.
a) a=4, b=8, α =30
28 paź 19:58
kochanus_niepospolitus:
Rozwiąż trójkąt

Co to w ogóle ma oznaczać?
28 paź 20:06
Eta:
Rozwiązać trójkąt to znaczy: podać długości boków i miary kątów tego trójkąta
28 paź 20:07
Paweł: Dokładnie.
28 paź 20:10
Paweł: Ktoś pomoże?
28 paź 20:12
kochanus_niepospolitus:
mam rozumieć, że kąt jest pomiędzy a i b

28 paź 20:12
Paweł: Kąt α jest naprzeciwko boku a.
Jeżeli nie jest napisane inaczej to przyjmuje się że α, β, γ leżą naprzeciwko boków a, b, c.
28 paź 20:15
Eta:
| | 4 | | 8 | |
1/ z tw. sinusów |
| = |
| ⇒ sinβ=1 ⇒ β=90o |
| | sin30o | | sinβ | |
ten trójkąt jest prostokątny
zatem γ= 60
o i c=
√882−42=
√48=4
√3
28 paź 20:16
kochanus_niepospolitus:
no to z tw. cosinusów:
a
2 = c
2 + b
2 − 2bc*cos30
o
wyznacz 'c'
mając trzy boki z tw. cosinusów wyznaczasz drugi kąt.
Mając dwa kąty, z sumy kątów wyznaczasz trzeci kąt.
28 paź 20:17
Paweł: A to takie proste. Dzięki Eta.

____
Twierdzenie cosinusów będę przerabiał później, ale dzięki.
28 paź 20:19
Eta:
28 paź 20:20