Wyznacz wyraz pierwszy, roznice i wyraz ogolny ciagu arytmetycznego, jezeli ...
Zuzka: Witam! Prosze o pomoc w zadaniu z ciagow.
a2+a5=1,7 a3xa6=1,12
a1+a2+a3=9 a1xa2xa3=33/4
a2+a4=−1 a5 do potegi 2 = 81/4
28 paź 19:17
Aga: Wyznacz wyraz pierwszy, roznice i wyraz ogolny ciagu arytmetycznego, jezeli ...
a2+a5=1,7 a3xa6=1,12
a1+a2+a3=9 a1xa2xa3=33/4
a2+a4=−1 a5 do potegi 2 = 81/4
28 paź 19:22
Ewka: HALO HALO PROSZĘ PILNIE O POMOC
28 paź 19:24
Blee:
Halo ... to poczekaj cierpliwie. A nie masz owsiki w dupie.
28 paź 19:29
Janek191:
a2 + a5 = a1 + r + a1 + 4 r = 2 a1 + 5 r = 1,7
a3*a6 = ( a1 + 2 r)*( a1 + 5 r) = 1,12
więc
2 a1 = 1,7 − 5 r
a1 = 0,85 − 2,5 r
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
( 0,85 − 2,5 r + 2 r)*( 0,85 − 2,5 r + 5 r) = 1,12
( 0,85 − 0,5 r)*( 0,85 + 2,5 r) = 1,12 / *100
( 8,5 − 5 r)*( 8,5 + 25 r) = 112
72,25 + 212,5 r − 42,5 r − 1,25 r2 = 112
1,25 r2 − 170 r + 39,75 = 0 / * 100
125 r2 − 17 000 r + 3 975 = 0 / : 25
5 r2 − 680 r + 159 = 0
Δ = 462 400 − 3180 = 459 220
itd.
28 paź 19:38
kochanus_niepospolitus:
Janek ... a nie lepiej było pozamieniać na a
3 
a
2 + a
5 = 1.7
(a
3−r) + (a
3+2r) = 1.7
2a
3 + r = 1.7
r = 1.7 − 2a
3
i teraz drugie równanie:
a
3*a
6 = 1.12
a
3*(a
3 + 3r) = 1.12
a
3*(a
3 + 5.1 − 6a
3) = 1.12
a
3*(5.1 − 5a
3) = 1.12
28 paź 19:41
Janek191:
3)
a
2 + a
4 = a
1 + r + a
1 + 3 r = 2 a
1 + 4 r = − 1
⇒ a
1 = − 2 r − 0,5
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 81 | |
(a5)2 = ( a1 + 4 r)2 = ( −2 r − 0,5 + 4 r)2 = (2 r − 0,5)2 = |
| |
| | 4 | |
4 r
2 − 2 r + 0,25 = 20,25
4 r
2 − 22,25 r + 0,25 = 0 / * 4
16 r
2 − 89 r + 1 = 0
Δ = 7 921 − 64 = 7 857
√Δ =
√7 857
itd.
28 paź 19:43
yht:
Zad. 2
a
1+a
2+a
3=9 i ciąg arytmetyczny
a
2+
a1+a3 = 9
więc 2a
2=
a1+a3
stąd a
2+
2a2 = 9
3a
2=9
a
2 = 3
a
1+3+a
3=9
a
1+a
3 = 6
a
3 = 6−a
1
4a
1*(6−a
1) = 11
−4a
12+24a
1−11=0
Δ = 24
2−4*(−4)*(−11) = 576−176 = 400 →
√Δ = 20
| | −24−20 | | 11 | | −24+20 | | 1 | |
a1 = |
| = |
| lub a1= |
| = |
| |
| | −8 | | 2 | | −8 | | 2 | |
| | 11 | | 11 | | 5 | |
a1= |
| oraz a2=3, wtedy r=a2−a1 = 3− |
| = − |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
wyraz ogólny a
n=a
1+(n−1)r
lub
| | 1 | | 1 | | 5 | |
a1 = |
| oraz a2=3, wtey r=a2−a1 = 3− |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
wyraz ogólny a
n=a
1+(n−1)r
28 paź 19:51
Janek191:
Lub
2 r = 5
r = 2,5
zatem
a
1 = − 2*2,5 − 0,5 = − 5,5
a
n = − 5,5 + ( n −1)*2,5
a
n = − 8 + 2,5 n
===============
28 paź 19:55