rozwiązać równanie
zb1337: Rozwiązać równanie
2*4√x=4√2*8x−1
spróbowałem zamienić lewo i prawo na potęgi 2 i po opuszczeniu podstaw wyszło mi
2√x+1=3x−234 ale nie wiem co dalej ( o ile to dobrze zrobiłem).
28 paź 18:23
Ajtek:
Założenie x≥0 i podstawienie √x=t i t≥0 otrzymasz:
2t+1=3t2−2,75
28 paź 18:35
Jerzy:
Zastosuj metodę starożytnych.
28 paź 18:36
zb1337: Wychodzi mi ujemna delta z tego a odpowiedź to x= 9/4
28 paź 18:54
Eta:
Jak podpowiada
Ajtek
x≥0
8
√x=12x−15 .
√x=t, t≥0 to x=t
2
otrzymujesz:
12t2−8t−15=0 , Δ=784,
√Δ=28
| | 36 | | 3 | | 9 | |
t= |
| = |
| zatem x= t2 ⇒ x= |
| |
| | 24 | | 2 | | 4 | |
≈ ≈ ≈ ≈ ≈
28 paź 19:13
Ajtek:
Ja błędu nie widzę. a Δ faktycznie mniejsza 0

.
28 paź 19:31
Ajtek:
Hej
Eta. Kurcze, gdzie ja się walnąłem w liczeniu u siebie

.
28 paź 19:32
Eta:
Hej
28 paź 19:33
Eta:
A i tak "zainteresowany" .... nie jest tym zainteresowany ? bo milczy jak ........
28 paź 19:35
Ajtek:
Pewnie się pojawi niebawem. Rozwiązuje może inne przykłady

.
28 paź 19:37