matematykaszkolna.pl
jakiś pięciomian Przyszły psycholog: Trzeci wyraz rozwinięcia pięciomianu (x + x2 log x)5 wynosi 100. Oblicz x
28 paź 18:12
Przyszły psycholog: Witam, czy mógłby mi ktoś pomóc z tym zadaniem?
28 paź 18:13
Mila: To jest dwumian podniesiony do 5 potęgi. x>0

nawias
5
nawias
nawias
k
nawias

ak+1=
*x5−k*(x2logx)k

k+1=3, k=2
nawias
5
nawias
nawias
2
nawias

*x5−2*(x2logx)2=100

10*x3*x4logx=100 x3+4logx=10 (3+4logx)logx=log10⇔⇔4log2x+3logx−1=0 logx=t 4t2+3t−1=0 Δ=25
 1 
t=−1 lub t=

4 
 1 
logx=−1 log x=

4 
 1 
x=

lub x=410
 10 
28 paź 18:34
Przyszły psycholog: Dziękuję, nie wiem po co to na studiach humanistycznych
28 paź 18:36
PW: Będziesz do pracy magisterskiej prowadzić badania na grupie ludzi, i wyniki trzeba opracować metodami statystycznymi. Nie takie rachunki trzeba będzie pojąć, a więc nie można wyjść z wprawy.
28 paź 18:40
Przyszły psycholog: co mają pięciomiany do statystyki?
28 paź 18:42
Mila: "że potrzebne , musisz teraz wierzyć, na co potrzebne zgadniesz, gdy zaczniesz świat mierzyć". Jako humanistka na pewno wiesz , kto to napisał.
28 paź 19:10
Definicja: Prosze nie nazywac sie humanista To jest obraza dla humanisty . Humanista to czlowiek wszschstronnie wyksztalcony Juz i tak jest duzo absolwentow za ktorych prace magisterska pisza inni (lepiej zebys dio nich nie nalezal Przyszly psychologu .
28 paź 19:13
iteRacj@: bardzo surowo nas, absolwentów studiów humanistycznych, oceniasz nie wszyscy kupują prace...
28 paź 19:24
Definicja: Dobry wieczor emotka nie twierdze ze wszyscy kupuja prace Natomiast wymowki typu ja jestem human wiec nie musze potrafic liczyc mnie troche smiesza Przeciez do takiego czlowieka np zglosi sie dziecko z pomoca (ma prawo tego oczekiwac bo to jest czklowiek po studiach ) a ten nie bedzie tej pomocy potrafil udzielic . Natomiast pracuje z bylym nauczycielem historii . Troche sie zagubil po stracie syna (wiesz o co mi chodzi Opowiadal mi ze wielu ludziom on gromadzil materialy a jego zona pisala prace . Tylko o to mi chodzilo . Przepraszam jesli Cie urazilem
28 paź 20:14
iteRacj@: ten wjazd akurat na studiujących psychologię nie był uzasadniony, ale studia humanistyczne rozwijają dystans wobec samego siebie i życzliwą otwartość wobec innych, więc w żaden sposób się urażam jednak pogląd, że człowiek po studiach ma umieć wytłumaczyć dziecku wszystko i z każdej dziedziny jest bardzo na wyrost większość znanych mi osób tego nie umie
28 paź 20:39
Definicja: Przepraszam ale nie zrozumielismy sie Nie bylo moim zamiarem obrazac nikogo (zreszta tego nie robie jak zauwazylas
28 paź 20:46
iteRacj@:
28 paź 20:48