Nierownosc
Dobra: Nierownosc
Log72(x−1) + 3log7(x−1) −4 <0
28 paź 17:30
kochanus_niepospolitus:
1) założenie
podstawienie:
log7(x−1) = t
t2 + 3t − 4 < 0
i rozwiązujesz
28 paź 17:32
Dobra: Wyszlo mi log7(x−1) =−4 v log7(x−1) =1
Jak to rozwiazac?
28 paź 19:19
Dobra: W drugim bedzie x=0 ?
28 paź 19:19
kochanus_niepospolitus:
log7(x−1) = −4 ⇔ 7−4 = (x−1)
log7(x−1) = 1 ⇔ 71 = (x−1)
tak to rozwiązać możesz
28 paź 19:38
kochanus_niepospolitus:
I gdzie założenia

Jakbyś miała założenia, to byś wiedziała, że x=0 NIE JEST rozwiązaniem
28 paź 19:39