Rozwiaz
Dobra: Rozwiaż
Logx + 2log (x−2) = logx3
28 paź 17:29
kochanus_niepospolitus:
1) założenie:
x>2

stosujemy następujące wzory:
log
ab
c = c*log
ab
log
ab + log
ac = log
a(b*c)
logx + 2log(x−2) = log x
3
logx + log (x−2)
2 = log x
3
log (x*(x−2)
2) = log x
3
x*(x−2)
2 = x
3
....
'dalej dalej'
28 paź 17:31
'Leszek: Dziedzina : x> 0 i x> 2
log x + log (x−2)2 = x3 ⇔ log[x(x−2)2] = log x3
⇒ x= 0 lub x=1 zatem wniosek ? ?
28 paź 17:34
Dobra: Wyszlo mi tak:
−4x2 +4x =0
−4x (x−1) =0
x=0 v x= 1
28 paź 17:43
Dobra: Zatem wniosek, ze te dwie liczby nie sa rozwiazaniem rownania ? Bo nie zwieraja sie w
dziedzinie
28 paź 17:49