Dynamika bryły sztywnej
Warg:

Do sań o masie m przyłożono siłę F pod kątem α (rys.2). Z jakim przyspieszeniem poruszają się
sanie jeśli współczynnik tarcia wynosi μ. Z jakim przyspieszeniem będą poruszać się sanie
jeśli siła F zostanie przyłożona jak na rys.3 pod tym samym kątem.
Na razie mam tyle (samodzielnie szukam wzorów w Internecie, ale nie mogę nic znaleźć i nie wiem
z czego wynika większość rzeczy)
Fx=Fcosα
Fy=Fsinα
T=mgμ
Nie mam pojęcia co dalej.
28 paź 17:22
'Leszek: Sila tarcia zalezy od sily nacisku , w tym przypadku to nie jest mg , tylko
N= mg − F
y , czyli T = ( mg − F
y )μ
W drugim przypadku nacisk N = mg+ F
y
28 paź 17:28
Warg: Z czego wynika wzór N= mg − Fy? Znalazłem jedynie wzór N = mg.
28 paź 17:36
'Leszek: Narysuj sily P = mg , skierowana pionowo w dol , Fy = F* sinα , skierowana pionowa w gore
wiec nacisk N = mg − Fy
28 paź 17:39
Warg: Już rozumiem, dziękuję
28 paź 17:44