ciagi
Qaz: wyznacz 3 początkowe wyrazu ciągu
an= 1 + n/+1 cos nπ/2
28 paź 16:51
Mila:
Napisz ułamek za pomocą dużego U
U{licznik} {mianownik} bez tej spacji między klamrami.
28 paź 16:57
kochanus_niepospolitus:
Tragiczny zapis −−− powinien być do poprawy
Patrząc 'dosłownie' na to co napisałaś:
a1 = 1 + 1/+1 cos 1π/2
a2 = 1 + 2/+1 cos 2π/2
a3 = 1 + 3/+1 cos 2π/2
28 paź 16:57
kochanus_niepospolitus:
w ostatni oczywiście winno być:
a3 = 1 + 3/+1 cos 3π/2
28 paź 16:58
'Leszek: Zapisz poprawnie wzor uzywajac nawiasow ( nawias okresla dzialanie matematyczne)
i nastepnie podstawiaj kolejne liczby n = 1 ,n = 2, n=3 .
28 paź 16:58
28 paź 17:13
kochanus_niepospolitus:
no to a1 = .... zamiast 'n' wstawiasz '1'
analogicznie a2 i a3
28 paź 17:14
kochanus_niepospolitus:
i obliczasz chociażby wartość cosinusa wtedy
28 paź 17:14
Qaz: Rozpiszesz prosze chociaż 1 wyraz od początku do końca. Reszte juz zrobię bo nie wiem jak z tym
cosinusem
28 paź 17:43
Mila:
| | 1 | | 1π | | 1 | |
a1=1+ |
| *cos |
| =1+ |
| *0=1 |
| | 1+1 | | 2 | | 2 | |
| | 2 | | 2π | | 2 | | 1 | |
a2=1+ |
| *cos |
| =1+ |
| *(−1)= |
| |
| | 3 | | 2 | | 3 | | 3 | |
| | 3 | | 3π | | 3 | |
a3=1+ |
| *cos |
| =1+ |
| *0=1 |
| | 4 | | 2 | | 4 | |
28 paź 18:00
'Leszek: | | 3 | |
a3 = 1+ |
| *cos (3π/2) = 1 , bo cos (3π/2) = cos(270°) = 0 |
| | 3+1 | |
28 paź 18:02