Litera o w matematyce
xo: Co oznacza litera o małe i O duże w matematyce? Dział funkcje.
28 paź 16:36
Janek191:
Podaj przykład zapisu z tymi literami.
28 paź 16:38
xo: "Mówimy że funkcja f jest O od funkcji g gdy x→x0, co zapisujemy:
f(x) = O(g(x)), x→x0 : ⇔f(x) / g(x) jest funkcja ograniczona w sąsiedztwie x0"
28 paź 16:44
Janek191:
x0 − wybrany element ( argument) dziedziny funkcji
O − pewnie ograniczona
28 paź 16:49
iteRacj@: to małe o to może być złożenie funkcji
28 paź 16:54
xo: Raczej to nie to. Mialem tez definicje z malym "o" ale sie nie rozczytam.
28 paź 16:54
xo: było że: f(x) o
28 paź 16:56
xo: było że:"mowimy ze funkcja f jest "o" od funkcji g gdy x→x0 co ozn: f(x) o (g(x)), x→x0 ⇔
lim f(x) / g(x) = 0" (chyba zero )
28 paź 17:00
Definicja: Warunek nr 1 Jesli limx→
x0 f(x)= limx→x
0 =0
oraz limx→x
0 U{f(f)}{g(x)=g≠0
to f(x) i g(x) sa nazwane nieskonczenie male tego samego rzedu
Jesli przy zalozeniu ze spelniny jest warunek nr 1 masz ze
| | f(x) | |
limx→x0 |
| =0 to to f (x) jest nieskonczenie mala rzedu wyzszsego niz g(x) w |
| | g(x) | |
punkccie x
0
i zapisujesz f(x)= o(g(x)) x←x
0
f(x)= sinx i g(x)= x sa odpowiednio w punktach x
0=0 i x
1=1 nieskonczenie male tego samego
rzedu .
Jesli funkcje f(x) i g(x) okreslone w pewnym sasiedztwie punktu x
0 spelniaja warunki
limx→x
0f(x)= limx→x
0g(x)=
∞ (warunek nr 2 )
| | f(x) | |
oraz limx→x0= |
| =g≠0 |
| | g(x) | |
to sa nazwzne nieskonczenie duzymi tego samego rzedu w punkcie x
0
Jesli spelniony jest warunek nr 2 i masz
| | f(x) | |
limx→x0 |
| =0 to f(x) jest nieskonczenie duza rzedu niszsego niz g(x) i |
| | g(x) | |
zapisujesz f(x)= o((g(x))
x→x
0
Funkcje f(x) nazywamy nieskonczenie mala rzedu m>0 w punkcie x+0 wzgledem nieskonczenie
malej g(x) jesli funkcje f(x) i g(x)
m sa nieskonczenie male w x
0 tego samego rzedu
Stad masz
| | f(x) | |
limx→x0 |
| = g≠0 Funkcje f(x)= 1−cosx i g(x)=x sa nieskonczenie malymi roznych |
| | g(x)m | |
rzedow w punkcie x
0
Wiec '' o '' to symbol
28 paź 18:44
Definicja: Symbol 'O'
jesli funkcje f(x) i g(x) sa okreslone w pewnym zbiorze X oraz istnieje taka stala C ktora
nie zalezy od x ze
|f(x)|≤C|g(x)| i x∊X (nierownosc nr 1 )
to ten warunek zapiszesz wpostaci
f(x)= O(g(x)) i x∊X
jesli ta nierownosc jest spelniona tylko w pewnym otoczeniu U(x0 δ)⊂X punktu x0 to
zapiszesz to w postaci
f(x)= O(g(x)) x→x0
Przyklad 2x+xsinx= O(x) x→∞
jest tez x2= O(x) x→x0) oraz x= O(x2) x→∞
Niektore wazniejszse wlasnosci "o" i "O"
Oznacz sobie funkcje przez f1 i f2
1. f1= o(f2)⇒f1= )(f2) (wynikaanie przeciwne na ogol nie zachodzi )
2) O(o(f)= o(O(f))= o(o(f))= o(f)
3. o(f1*f2)= o(f1)o(f2)
4. o(f1)+o(f2)= o(f)
5) O(O(f))= O(f)
6) O(f)+O(f)= O(f)
7 ⋀m∊R+ f1= O(f2)⇒|f1|m= O(|f2|m)
Jesli dla i= 1,2 3 ...k f1= O(Fi) oraz c1 c2 ... ck to dowolne stale to
k∑i=1 f1= O(k∑i=1|ci||Fi|)
k∏ i=1 fi=O(k∏i=1 Fi)
28 paź 19:06
Jerzy:
Nie wiem co bierzesz, ale radzę bierz po pół.
28 paź 19:12
Definicja: Jerzy prosze mnie nie obrazac
Nawet nie wiesz kogo w tym momencie obraziles .
Student pytal o symbole wiec mu napisalem
28 paź 19:17
Eta:
"małolat"?..............
28 paź 19:19
Definicja: Moze nie miec np dostepu do ksiazki Izydor Dziubinski Lucjamn Siewierski Matematyka dla
wyzszych szkol technicznych Tom 1 (gdzie to jest ladnie opisane
Druga sprawa to ze ktos wyglada na nowego to nie oznacza zeby go obrazac
28 paź 19:20
Definicja: Dobry wieczor
Eta 
Pozdrawiam
28 paź 19:21
Jerzy:
Ja też pozdrawiam Ciebię i Etę
28 paź 19:25
Jerzy:
Chyba przesadziłem z tym "też"
28 paź 19:31
Definicja: Witam
28 paź 19:32