asd
dudek: Na podłodze leży lina o masie m i długości l. Jeden z jej końców podnosimy do góry
dopóki lina nie oderwie się od podłogi. Wyznaczyć minimalną wartość pracy jaką należy
wykonać, aby podnieść linę z podłogi w polu grawitacyjnym Ziemi w przypadku, gdy:
a) lina jest jednorodna
ja zrobiłem to tak: praca W=ΔE, jesli lina jest jednorodna to masa jest rowno rozlozona wiec
jej srodek
| | l | | l | |
masy bedzie na dlugosci |
| wiec ΔE=W=mg* |
| |
| | 2 | | 2 | |
według mojej prof z fizyki należy to rozwiązać tak, zdjecie:
https://imgur.com/a/rOoLc
z uwagi na to, że jeszcze nie mielismy całek to słabo rozumiem te rozwiązanie. może ktoś w
kilku zdaniach troche objasnic?
byłbym bardzo wdzieczny
28 paź 15:35
'Leszek: W podanym linku jest wszystko dokladnie wyjasnione , calka jest to suma bardzo malych elementow
w tym przypadku elementarnych prac dW , skorzystano tu ze wzoru dla calki
elementarnej .
W tym przypadku Twoja metoda tez jest poprawna ,daje ten sam wynik ! , ale na studiach
przy rozwiazywaniu zadan uzywamy od czasow Newtona rachunku rozniczkowego
i calkowego bo ma wszechstronne zastosowanie , wiec musisz sie z nim zapoznac !
28 paź 16:47
dudek: Czy ten zapis jest poprawny? zdjecie:
https://imgur.com/a/DzCby
| | m | | m | |
oraz pytanie np. mam prace elementarna dW= |
| *dx*x*g czy to rowna sie |
| *dx2*g ? |
| | l | | l | |
chodzi czy x*dx = dx
2 czy one są jakby rozdzielne?
28 paź 18:02
'Leszek: Nie , to co napisales nie ma sensu , tu korzystamy z elementarnego wzoru na obliczenie calki
∫ x dx = x2/2 , taki i inne elementarne wzoru rachunku calkowego sa w kazdym podreczniku
do rachunku calkowego !
28 paź 18:05
dudek: | | x2 | | mg | | x2 | |
wiem ze ∫x*dx = |
| wtedy wychodzi ze W= |
| * |
| |
| | 2 | | l | | 2 | |
| | dx | | dm | |
czyli mam x wyliczyc z poprzedniego rownania |
| = |
| |
| | l | | m | |
28 paź 18:24
Jerzy:
To co jest pod linkiem 18:02 jest prawidlowym rozwiazanem.
28 paź 18:27
dudek: Słuchajcie panowie sory, że tak truje ale
stosując metode z 18:02 ktora zobaczylem z reszta na tej stronie − tw newtona leibniza w
zadaniu wychodzi mi odrazu wynik
| | 2mg | |
Leszek mówi ze to niema sensu wiec poprostu wyciągam jakas tam stała przed całke np |
| |
| | l2 | |
∫x
2*dx
| | x3 | |
wtedy mam te stała * |
| i dodatkowo musze to wyliczyć niewiem skąd, wiec dlaczego |
| | 3 | |
pierwszy sposob jest bez sensu?
28 paź 18:47
Jerzy:
Liczysz tą całkę w granicach [0;t] , czyli: = 1/3 t2 − 1/3*02
28 paź 18:55
Jerzy:
Oczywiście trzecie potęgi.
28 paź 18:56
'Leszek: Kolego @Dudek
| | mg | | mg | |
Masz wyrazenie do scalkowania dW = |
| * x dx ⇒ W= |
| ∫ x dx ⇒ |
| | l | | l | |
| | mg | | mg | |
W= |
| * x2/2 = ... po podstawieniu granic [ 0,l] = ... |
| * ( l2/2 − 0/2) = |
| | l | | l | |
= mgl/2
x − zmienna do calkowania. , dx − rozniczka ktora nas inforuje po jakiej zmiennej ma byc
calkowanie
i to wszystko , w tym podanym przez Ciebie linku jest wylozone " kawa na lawe"
28 paź 20:50