matematykaszkolna.pl
asd dudek: Na podłodze leży lina o masie m i długości l. Jeden z jej końców podnosimy do góry dopóki lina nie oderwie się od podłogi. Wyznaczyć minimalną wartość pracy jaką należy wykonać, aby podnieść linę z podłogi w polu grawitacyjnym Ziemi w przypadku, gdy: a) lina jest jednorodna ja zrobiłem to tak: praca W=ΔE, jesli lina jest jednorodna to masa jest rowno rozlozona wiec jej srodek
 l l 
masy bedzie na dlugosci

wiec ΔE=W=mg*

2 2 
według mojej prof z fizyki należy to rozwiązać tak, zdjecie: https://imgur.com/a/rOoLc z uwagi na to, że jeszcze nie mielismy całek to słabo rozumiem te rozwiązanie. może ktoś w kilku zdaniach troche objasnic? byłbym bardzo wdzieczny
28 paź 15:35
'Leszek: W podanym linku jest wszystko dokladnie wyjasnione , calka jest to suma bardzo malych elementow w tym przypadku elementarnych prac dW , skorzystano tu ze wzoru dla calki elementarnej . W tym przypadku Twoja metoda tez jest poprawna ,daje ten sam wynik ! , ale na studiach przy rozwiazywaniu zadan uzywamy od czasow Newtona rachunku rozniczkowego i calkowego bo ma wszechstronne zastosowanie , wiec musisz sie z nim zapoznac !
28 paź 16:47
dudek: Czy ten zapis jest poprawny? zdjecie: https://imgur.com/a/DzCby
 m m 
oraz pytanie np. mam prace elementarna dW=

*dx*x*g czy to rowna sie

*dx2*g ?
 l l 
chodzi czy x*dx = dx2 czy one są jakby rozdzielne?
28 paź 18:02
'Leszek: Nie , to co napisales nie ma sensu , tu korzystamy z elementarnego wzoru na obliczenie calki ∫ x dx = x2/2 , taki i inne elementarne wzoru rachunku calkowego sa w kazdym podreczniku do rachunku calkowego !
28 paź 18:05
dudek:
 x2 mg x2 
wiem ze ∫x*dx =

wtedy wychodzi ze W=

*

2 l 2 
 dx dm 
czyli mam x wyliczyc z poprzedniego rownania

=

l m 
28 paź 18:24
Jerzy: To co jest pod linkiem 18:02 jest prawidlowym rozwiazanem.
28 paź 18:27
dudek: Słuchajcie panowie sory, że tak truje ale stosując metode z 18:02 ktora zobaczylem z reszta na tej stronie − tw newtona leibniza w zadaniu wychodzi mi odrazu wynik
 2mg 
Leszek mówi ze to niema sensu wiec poprostu wyciągam jakas tam stała przed całke np

l2 
∫x2*dx
 x3 
wtedy mam te stała *

i dodatkowo musze to wyliczyć niewiem skąd, wiec dlaczego
 3 
pierwszy sposob jest bez sensu?
28 paź 18:47
Jerzy: Liczysz tą całkę w granicach [0;t] , czyli: = 1/3 t2 − 1/3*02
28 paź 18:55
Jerzy: Oczywiście trzecie potęgi.
28 paź 18:56
'Leszek: Kolego @Dudek
 mg mg 
Masz wyrazenie do scalkowania dW =

* x dx ⇒ W=

∫ x dx ⇒
 l l 
 mg mg 
W=

* x2/2 = ... po podstawieniu granic [ 0,l] = ...

* ( l2/2 − 0/2) =
 l l 
= mgl/2 x − zmienna do calkowania. , dx − rozniczka ktora nas inforuje po jakiej zmiennej ma byc calkowanie i to wszystko , w tym podanym przez Ciebie linku jest wylozone " kawa na lawe"
28 paź 20:50