Wyznacz równanie symetralnej odcinka AB, jeżeli A=(-4,-6), B=(2,-4).
lotnik: Wyznacz równanie symetralnej odcinka AB, jeżeli A=(−4,−6), B=(2,−4).
28 paź 13:33
PW: Punkt P = (x,y) leżący na symetralnej jest jednakowo oddalony od końców odcinka. Zapisz to w
postaci równania.
28 paź 13:36
Janek191:
| | − 4 − (−6 | | 1 | |
a = |
| = |
| |
| | 2 − (−4) | | 3 | |
a
1 = − 3
S = ( −1, − 5)
więc
y = − 3 x + b
− 5 = − 1*(−3) + b ⇒ b = − 8
Odp.
y = − 3 x − 8
============
28 paź 13:44
PW: Janek191 rozwiązał to inną metodą niż proponowałem − poprowadził przez środek odcinka
prostopadłą.
Dla urozmaicenia metod zróbmy "po mojemu" (porównajmy kwartaty odległości od końców odcinka):
(x−(−4))2 + (y−(−6))2 = (x−2)2 + (y−(−4))2
(x+4)2 + (y+6)2 = (x−2)2 + (y+4)2
x2+8x+16 + y2+12y+36 = x2−4x+4+y2+8y+16
8x+12y+32=−4x+8y
12x+4y+32 = 0
3x+y+8 = 0,
i jest to ta sama prosta, którą wyznaczył Janek191, inaczej być nie mogło.
28 paź 14:11