Okrąg i prosta
Pomozesz??: Okrąg o równaniu x2 −6x+y2 −2y +2=0 i prosta x+3y+2=0 przecinają się w punktach A, B.
Wyznacz długość cięciwy AB tego okręgu.
29 sty 21:05
mela:

1/sposób
o: ( x −3)
2 +(y−1)
2= 8 S(3,1) r=
√8
odległość d punktu S od prostej x +3y+2=0
| | |3*1+1*3+2| | | 8 | |
d= |
| = |
|
|
| | √1+9 | | √10 | |
z tw. Pitagorasa w ΔBDO
| | 64 | |
IBDI2=IOBI2 − d2= 8− |
| = 1,6
|
| | 10 | |
IBDI=
√1,6= 0,4
IABI= 2*IDBI= 0,8
odp: P[ IABI= 0,8]]
2/sposób
Rozwiąż układ równań prostej i okręgu
wyznaczysz współrzędne punktów A i B
i następnie wyznacz IABI =..
29 sty 21:39
mela:
odp; |AB|=0,8
29 sty 21:47