granica sin
Dove: lim n → ∞ sin2 (π √n2 + n)
28 paź 12:42
kochanus_niepospolitus:
granica nie istnieje
wybierz dwa podciągi tego ciągu i wykaż, że są zbieżne do różnych granic
PS. Ta granica była parę dni temu tutaj na forum
28 paź 12:53
Dove: Dziękuję serdecznie! ! !
28 paź 12:59
jc:
sin(π
√n2+n) = sin(π (
√n2+n − n) + πn) = sin π (
√n2+n − n) cos πn
| | n | | 1 | |
√n2+n − n = |
| = |
| →1/2 |
| | √n2+n + n | | √1+1/n + 1 | |
sin
2(π
√n2+n) = sin
2 π (
√n2+n − n) →sin
2 π/2 = 1
28 paź 13:04
janek: Według rozwiązania w zbiorze zadań, z którego jest ten przykład ta granica istnieje i jest
równa 1.
Możliwa pomyłka? Pytam, bo sam nie do końca rozumiem ten przykład.
29 paź 22:54
jc: Masz powyżej rachunek zakończony wynikiem jeden.
29 paź 23:12
janek: kochanusniepospolitus napisał, że granica nie istnieje, a twoich rachunków nie do końca
rozumiem, więc przepraszam za zamieszanie jak coś
29 paź 23:19
jc: Pewnie było podobne zadanie bez kwadratu.
Którego miejsca nie rozumiesz?
29 paź 23:32