Liczby rzeczywiste
Help: Wykaz ze liczba (9n) −1 ten nawias to tak żeby lepiej było widać
jest podział przez 8. I nie należy do N
Próbowałam to rozłożyć do
(3n−1)(3n+2) ale to chyba nic nie daje
28 paź 12:26
Help: Sorki mój słownik źle poprawił
Powinno być n należy do N
28 paź 12:27
PW: A co znaczy "jest podział przez 8"? Nie stosuj słowników i własnych interpretacji, podaj
dokładnie treść zadania.
28 paź 12:31
Help: Jest podzielna przez 8 sorry
28 paź 12:45
kochanus_niepospolitus:
9n − 1 = (3n−1)(3n+1) = (3n/2−1)(3n/2+1)(3n+1)
I teraz:
1) Jeżeli n = 2k ; gdzie k∊N (czyli n jest liczbą PARZYSTĄ)
to:
9n − 1 = (3n−1)(3n+1) = (3k−1)(3k+1)(32k+1) <−−− jest to iloczyn 3 liczb
naturalnych parzystych, czyli jest podzielny przez 8
2) Jeżeli n = 2k+1 ; gdzie k∊N
9n − 1 = 92k+1 − 1 = 9*92k − 9 + 8 = 9(92k − 1) + 8
a już wcześniej wykazaliśmy, że 92k − 1 jest podzielne przez 8 ... więc 9(92k − 1) + 8
także jest podzielne przez 8
c.n.w.
28 paź 12:52
Help: Dziękuję bardzo!
28 paź 13:19
Maciek: (9n−1)=(9−1)(9n−1+9n−2+...+1)=8(9n−1+9n−2+...+1)
28 paź 13:24
Mila:
9
n−1=(8+1)
n−1=
| | | | | | | | | |
=8n+ | *8n−1+ | *8n−2+...+ | *82+ | *8+1−1=8*k, gdzie k∊N |
| | | | | |
28 paź 18:59