kombinatoryka sposób ustawiania
Anonim: Ile jest liczb naturalnych czterocyfrowych, których zapis dziesiętny składa się tylko z dwóch
różnych cyfr
wiemy że mamy 7 ustawień aabb bbaa... ale do tego można dojść ręcznie dlaczego wzór 24−2 nie
daje tego wyniku? dlaczego trzeba to podzielić na dwa, wiem że coś się powtarza, ale co?
28 paź 12:15
kochanus_niepospolitus:
7 ustawień

Nie wydaje mi się:
aabb
abab
baab
abba
baba
bbaa
aaab
aaba
abaa
baaa
Już nawet pomijając te ostatnie 4, to widać że rozstawień jest 6, a nie jak piszesz 7.
28 paź 13:02
PW: 2
4 − 2
to liczba wszystkich funkcji róźnowartościowych
f:{1,2,3,4}→{a,b},
czyli czterowyrazowych ciągów o wyrazach a lub b, w których występuje zarówno a, jak i i b.
Parę {a,b} można wybrać na
sposobów.
Odpowiedź byłaby więc
gdyby nie ciągi postaci
(0,0,0,x)
(0,0,x,0)
(0,x,0,0)
(0,0,x,x)
(0,x,0,x)
(0,x,x,0)
(0,x,x,x),
w których x∊{1,2,3,4,5,6,7,8,9}.
Liczbę tych ciągów należy odjąć od (1), gdyż nie są one odpowiednikami liczb czterocyfrowych.
28 paź 15:20
Mila:
Do
anonima
Jest 14 ustawień.
| | 4! | |
abbb− |
| =4 ustawienia |
| | 3! | |
baaa− 4 ustawienia
| | 4! | |
aabb− |
| =6 ustawień |
| | 2!*2! | |
Masz tu permutacje z powtórzeniami.
Możesz zrobić zadanie inaczej.
1) Oblicz, ile jest liczb czterocyfrowych w których występują dwie cyfry różne od zera
2) ( na pierwszej pozycji różna od zera.) a dalej
Oblicz, ile jest ciągów trzywyrazowych z 0 i cyfrą różną od zera,
9* ( liczba ciągów−1)
Można zrobić za jednym zamachem, ale tak , chyba będzie Ci łatwiej zrozumieć.
28 paź 15:34
kochanus_niepospolitus:
Miluś −−− ustawuebue baaa i abbb wzajemnie siebie dublują (1333 dla a=3 i b=1 to to samo co
1333 dla a=1 i b = 3)
28 paź 17:00
Mila:
Dlatego nie liczę wg ustawień.
To ile masz tych liczb?
28 paź 17:12
kochanus_niepospolitus:
Szczerze −−− nie liczyłem

no to na szybkiego:
sposób I: (wszystkie możliwości minus ... 0 na pierwszym miejscu)
10*9 * 10 − 1*9* 10 = 810
sposób II: ('a' nie jest zerem + 'a' jest zerem ale nie jest na pierwszym miejscu + 'a' nie
jest zerem i nie jest na pierwszym miejscu)
9*9*6 + 1*9*4 + 9*8*4 = 9*9*10 = 810
28 paź 17:19
kochanus_niepospolitus:
Tak miało być:
('a' nie jest zerem i jest na pierwszym miejscu +
28 paź 17:21
PW: Wszystkich ciągów jest
tych z zerami na początku
9
.7 = 63,
odpowiedź
630−63 = 567 ?
28 paź 17:29
kochanus_niepospolitus:
oczywiście mam źle ... heh:
10*9*7 − 1*9*7 = 9*9*7 = 567
analogicznie druga opcja ... i to jest prawidłowy wynik
28 paź 17:29
Mila:
Ja mam tak:
Mój wynik zgadza się z wynikiem
PW.
28 paź 17:46
Mila:
No to już wszyscy się zgadzamy.
28 paź 17:47
Anonim: Dziękuję za odpisanie, niestety dopiero teraz mogłam wrócić na forum, ale grunt że nareszcie
zrozumiałam!
28 paź 23:22
Mila:
28 paź 23:34