modul
rua: Rozwiąż | x − 1 − |x| | > 0
Jak to rozwiązać?
28 paź 12:07
iteRacj@: z definicji |a| jest zawsze większa lub równa zero
czyli Twoja nierówność jest równoważna
| x − 1 − |x| | =\=0
i to rozwiąż
28 paź 12:13
PW: Wartość bezwzględna jest z definicji dodatnia poza jednym wypadkiem − kiedy liczba jest zerem.
Nie są rozwiązaniami nierówności tylko te x, dla których
x − 1 − |x| = 0,
czyli te, dla których
|x| = x −1,
tzn.
x = x − 1 lub −x = x − 1.
Pierwsze równanie nie ma rozwiązań, drugie ma:
| | 1 | |
Odp. Rozwiązaniami nierówności są wszystkie rzeczywiste x z wyjątkiem x = |
| . |
| | 2 | |
28 paź 12:19
Jerzy:
@PW |x| = x −1 1/2 nie spełnia tego równania.
Nie założyłeś x − 1 ≥ 0
28 paź 13:56
PW: Źle to rozwiązałem

od "tzn." są głupstwa.
Rozwiązań równania
|x| = x − 1
trzeba szukać wśród takich x, dla których prawa strona jest nieujemna:
x − 1 ≥ 0
(bo lewa jest nieujemna).
Dla x≥1 jest to równanie
x = x −1,
które nie ma rozwiązań.
Odp. Rozwiązaniami nierówności są wszystkie x∊R.
Dałem się nabrać jak dziecko, przepraszam.
28 paź 13:59
PW: Jerzy, masz rację. Wpadłem na to zanim przeczytałem Twoją uwagę wpisaną 3 minuty
wcześniej.
28 paź 14:01
Jerzy:
Każdemu siė zdarza
28 paź 14:04
PW: Mnie coraz częściej, niestety. Takich błędów nie powinno się popełniać. Podstawowe przykazanie
przecież brzmi:
− Rozwiązałeś? Sprawdź czy odpowiedź jest poprawna (podstaw wyliczone rozwiązanie).
28 paź 14:14