matematyka
Konrad: 1.Wyznacz równanie prostej równoległej do prostej 2x+y−1=0 i przechodzącej przez punkt P=(1,3)
2.Wyznacz równanie prostej prostopadłej do prostej x−3y−3=0 i przechodzącej przez punkt
P=(1,−1)
28 paź 11:49
Janek191:

1.
2 x + y − 1 = 0
2 x + y + C = 0 i P = ( 1, 3)
więc
2*1 + 3 + C = 0 ⇒ C = − 5
Odp. 2 x + y − 5 = 0
==================
28 paź 13:23
Janek191:

2.
x −3 y − 3 = 0
3 y = x − 3
Prosta prostopadła do danej
y = −3 x + b oraz P = ( 1, − 1)
− 1 = − 3*1 + b ⇒ b = 2
Odp. y = − 3 x + 2
===============
28 paź 13:32