Pomocy!!!!
Mystery : Dany jest kwadrat o przekątnej długości 8 cm. Z wierzchołka kwadratu zakreślamy koło o
promieniu równym długości boku kwadratu. Pole powierzchni części wspólnej kwadratu i koła jest
równe?
29 sty 21:02
rogal: a=r=4√2 cm
Pkoła= 32π cm2
Pkw=32 cm2
a co do części wspólnej nie jestem pewny , dlatego nie pisze
29 sty 21:21
R.W.16l:

Pp kwadrata − (Pp kwadrata − 1/4pola koła)
Czyli po prostu 1/4 pola koła
29 sty 21:23
R.W.16l: Aha,
przekątna to a√2
a, że a√2=8, to a=4√2
r=4√2, czyli pole 1/4 koła = 8π
29 sty 21:25