Identycznosciowa
Definicja: Funkcje identycznosciowa I : ℛ→ℛ okreslamy nastepujaco
I(x)=x dla x∊ℛ
Moze ktos w prostych slowach wyjasnic co to za funkcja ?
Wiem jak wyglada jej wykres
27 paź 21:20
PW: W prostych słowach:
− Trujesz d...
27 paź 21:23
Definicja: PW nie odzywaj sie tak do mnie
27 paź 21:26
27 paź 21:29
PW: Forum ma służyć pomocą w rozwiązywaniu zadań, a nie wyjaśnianiu Definicji definicji. Nie masz
istotniejszych pytań?
27 paź 21:30
Definicja: Eta czytalem to czy funkcja liniowa f(x)=x jest taka funkcja ? bo tam piszse x→x
Czy sa inne jakies przyklady ?
PW jesli tak mi odpowiadzsz to jak inaczej mi odpowiesz gdy zadam inne pytanie ?
27 paź 21:40
Definicja: Ponawiam
27 paź 22:07
iteRacj@: funkcja liniowa f(x)=x jest funkcją tożsamościową
każdemu argumentowi x∊ℛ przyporządkowujemy jego wartość czyli x
a więc x→x
27 paź 22:59
Definicja: iteRacj@ a jakies inne przyklady mozna prosic?
27 paź 23:57
Adamm: boże, czego nie możesz zrozumieć
funkcja identycznościowa, bo nic nie robi
tutaj nie ma niczego ciekawego
28 paź 00:01
iteRacj@: coś wymyślę ... trochę na siłę
może być funkcja, która każdej liczbie naturalnej przyporządkowuje jej cześć całkowitą
albo taka, która każdej liczbie pierwszej przyporządkowuje jej największy dzielnik naturalny
wyobrażenie o "nic nierobieniu", jak to nazwał Adamm może dać też przekształcenie
tożsamościowe płaszczyzny na płaszczyznę np. obrót o kąt 0o albo translacja o wektor zerowy
28 paź 00:22
iteRacj@: bliższy życiu przykład: taka deklaracja, że zaczynamy działać i działamy, a wszystko pozostaje
tak samo...
28 paź 00:28
Definicja: Zapytalem dlatego ze w repetytorium jest zapisane
Wyrozniamy jeszcze funkcje
a) stala f: R→R
f(x)=c dla x∊R (c pewna stala )
ib) identyczniosciowa i tutaj co naoisalem wyzej
Ale widze ze nie nalezy sobie taka funkcja zawracac glowy . dziekuje Ci za odpisanie .
28 paź 15:36
iteRacj@:
f. stała będzie istotniejsza przy szukaniu rozwiązań, może dlatego została wyróżniona
f(x)=x traktuj tak jak f(x)=ax+b, ma te same własności
powodzenia na egzaminie
28 paź 16:45
5-latek: Niestety nie zdalem najwazniejszsego egzaminu .
Teraz tylko żal tesknota i czasami placz
28 paź 21:44