c
bc: zasady mnozenia:
Rozłóż na czynniki wielomian
6x
5 + 15x
4 − 9x
3 takie zadanie,
y = 3x
3(2x
2+5x−3)
obliczyłem x
1 i x
2 x
1=−3, x
2=1/2
i teraz zapisuje wzór
y = 3x
3(x+3)(x−1/2)
tylko że jak pomnoże to to wychodzi:
(jak pomnoże (x+3)(x−1/2))
to wychodzi:
x
2 + 5/2x − 3/2 i teraz nie wiem, bo powinno wyjść
2x
2+5x−3, co prawda jak pomnoże x
2 + 5/2x − 3/2 razy 2 to wyjdzie to samo, ale
jeśli pomnoże razy 2 to powinienem pomnożyć też 2 stronę
2y = 2x
2+5x−3

o co tutaj chodzi, czy coś żle zrobiłem
27 paź 21:18
Eta:
2x2+5x−3)=2(x+3)(x−0,5) = (x+3)(2x−1)
27 paź 21:21
Eta:
y=ax2+bx+c
y=a(x−x1)(x−x2) −−− postać iloczynowa trójmianu kwadratowego
27 paź 21:23
Eta:
Co tak zamilkłeś?
Czy już jasne ?
27 paź 21:26
bc: Etu, co ty do mnie gadasz
27 paź 21:44
Definicja: Prosze sie tak nie odzywac do kobiety prostaku
27 paź 21:45
bc: 00 no może
27 paź 21:49