Funkcja miejsca zerowe
Definicja: Podac miejsca zerowe ponizszych funkcji
f(x)= | | |x|−1|−1|
| |x|−1|−1=0
|x|−1−1=0
|x|=2 ⇒x=2 ∨ x=−2
27 paź 21:14
kochanus_niepospolitus:
Bzduuura
27 paź 21:24
kochanus_niepospolitus:
x=0 także jest miejscem zerowym
27 paź 21:25
kochanus_niepospolitus:
i teraz się zastanów gdzie opuszczony został przypadek z którego by wyszło x=0
27 paź 21:25
Definicja: OK . Jest duzo tych wartosci wiec pewnie cos skitralem
Sprawdze .
27 paź 21:30
iteRacj@:
| | |x|−1|−1| = 0
| |x|−1|−1 = 0
| |x|−1| = 1
stąd a/ |x|−1 = −1 lub b/ |x|−1 = 1
a/ |x|−1 = −1
|x| = 0 więc x = 0
b/ |x|−1 = 1
|x| = 2
więc x = 2 lub x = −2
p.s. jak tu nie lubić wartości bezwzględnej ...
27 paź 22:30
Definicja: OK. dzieki
27 paź 23:56