konstrukcja odcinka
MalWas: Dane są odcinki długości a i b gdzie a>b. Skonstruuj odcinek o długości:
1) x=a2+b2
2) x=a2−b2
27 paź 19:15
'Leszek: Popraw tresc zadania , po prawej stronie jednostka jest np.cm2 , a po lewej stronie
jednostka jest np. cm ? ?
27 paź 19:43
MalWas: Polecenie jest dokładnie takie jak napisałam.
27 paź 19:48
'Leszek: Niestety , polecenie zawiera blad , skad je masz ? ?
27 paź 19:56
piotr: też myślę, że zadanie nie ma sensu
27 paź 20:00
Mila:
a) x=√a2+b2 − przeciwprostokątna trójkąta prostokątnego o przyprostokątnych a i b.
konstrukcja zawsze wykonalna dla |a|>0 i |b|>0
b) x=√a2−b2 Przyprostokątna w trójkącie prostokątnym, o przeciwprostokątnej a
i przyprostokątnej b.
Konstrukcja wykonalna dla a>b.
27 paź 20:06
'Leszek: Dzien dobry !
@Mila , ja celowo nie poprawilem tresci zadania , niech uczniowie sami weryfikuja tresci
czyli to co pisza zeby mialo sens
27 paź 20:09
MalWas: Gdy byłoby tak jak napisała Mila to wcale bym nie umieszczała tego zadania bo jest banalne.
Polecenie sprawdziłam i jest takie jak napisałam. Według mnie też jest błąd. Napisałam tu żeby
wypowiedziały się inne, może mądrzejsze osoby ode mnie

'Leszek daruj sobie tego typu uwagi,
że nie weryfikuje treści i wypisuje cokolwiek...
27 paź 20:17
piotr: no wiesz Mila, tak to każdy potrafi
27 paź 20:18
27 paź 20:26
Mila:
Cześć
Leszku
27 paź 20:39
PW: Eta, jesteś niezawodna. Konstrukcja wykonalna pod warunkiem, że oprócz odcinków a i b mamy
jeszcze dany odcinek uznawany za jednostkowy.
W poleceniu powinno być "mamy dane odcinki a i b oraz odcinek jednostkowy", a nie "odcinki
długości a i b".
27 paź 21:03
g:

Może tak. x = a
2. Rzeczywiście potrzebny jest odcinek jednostkowy.
27 paź 21:31