matematykaszkolna.pl
konstrukcja odcinka MalWas: Dane są odcinki długości a i b gdzie a>b. Skonstruuj odcinek o długości: 1) x=a2+b2 2) x=a2−b2
27 paź 19:15
'Leszek: Popraw tresc zadania , po prawej stronie jednostka jest np.cm2 , a po lewej stronie jednostka jest np. cm ? ?
27 paź 19:43
MalWas: Polecenie jest dokładnie takie jak napisałam.
27 paź 19:48
'Leszek: Niestety , polecenie zawiera blad , skad je masz ? ?
27 paź 19:56
piotr: też myślę, że zadanie nie ma sensu
27 paź 20:00
Mila: a) x=a2+b2 − przeciwprostokątna trójkąta prostokątnego o przyprostokątnych a i b. konstrukcja zawsze wykonalna dla |a|>0 i |b|>0 b) x=a2−b2 Przyprostokątna w trójkącie prostokątnym, o przeciwprostokątnej a i przyprostokątnej b. Konstrukcja wykonalna dla a>b.
27 paź 20:06
'Leszek: Dzien dobry ! @Mila , ja celowo nie poprawilem tresci zadania , niech uczniowie sami weryfikuja tresci czyli to co pisza zeby mialo sens
27 paź 20:09
MalWas: Gdy byłoby tak jak napisała Mila to wcale bym nie umieszczała tego zadania bo jest banalne. Polecenie sprawdziłam i jest takie jak napisałam. Według mnie też jest błąd. Napisałam tu żeby wypowiedziały się inne, może mądrzejsze osoby ode mnie 'Leszek daruj sobie tego typu uwagi, że nie weryfikuje treści i wypisuje cokolwiek...
27 paź 20:17
piotr: no wiesz Mila, tak to każdy potrafi emotka
27 paź 20:18
5-latek: http://allegro.pl/konstrukcje-geometryczne-braun-ar-i6993402834.html np Widzisz Milu Pozdrawiam emotka uczen spodziewa sie Bog wie czego a tu takie banalne rozwiazanie
27 paź 20:26
Mila: Cześć Leszku emotka
27 paź 20:39
PW: Eta, jesteś niezawodna. Konstrukcja wykonalna pod warunkiem, że oprócz odcinków a i b mamy jeszcze dany odcinek uznawany za jednostkowy. W poleceniu powinno być "mamy dane odcinki a i b oraz odcinek jednostkowy", a nie "odcinki długości a i b".
27 paź 21:03
g: rysunekMoże tak. x = a2. Rzeczywiście potrzebny jest odcinek jednostkowy.
27 paź 21:31