Fizyka
Ala: Mam problem z takim zadaniem z dynamiki. Nie wiem jak się do niego w ogóle zabrać.
Jak wielką siłą należy działać na klin o masie m1, by klocek o masie m2 pozostał nieruchomy w
stosunku do klina.Klin i klocek oraz płaszczyzna po której się on porusza, uważać za idealnie
gładkie.
27 paź 18:54
'Leszek: Podczas ruchuprzyspieszonego klina , na klocek dziala sila zsuwajaca Fs = m2gsin α
oraz sila bezwladnosci Fb = m2*a ,
skladowa tej sily skierowana wzdluz rowni F{1}= m2acos α , musi rownowazyc sile Fs
Czyli : a= g tg α
Zatem sila dzialajaca na klin(rownie pochyla) F = (m1 + m2)*a = .......
27 paź 20:06