Funkcje odwrotne
Maciek: Cześć, leżałem w szpitalu i nie miałem jak ogarnąć matmy na studia i mam problem z zadankiem.
Mianowicie mam wyznaczyć funkcję odwrotną do funkcji y=sin2(x) w przedziale <π2 ; π >
27 paź 16:23
Jerzy:
sinx = √y
x = arcsin(√y)
27 paź 17:35
Mila:
| | π | | π | |
x=arcsin(√y) dla argumentów z przedziału <− |
| , |
| > |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | 3π | |
x=π− arcsin(√y) dla argumentów z przedziału< |
| , |
| |
| | 2 | | 2 | |
Odwrotna ( zamiana zmiennych)
y=π−arcsin(
√x)
wykresy f. odwrotnych są symetryczne względem prostej y=x
27 paź 18:07
Adamm: ale iksy mają być z przedziału [π/2; π], więc źle Jerzy
27 paź 18:07