Kombinatoryka
MysteriousCore: Mając takie dane:
A − zd. że Antek pojawi się na zajęciach
B − zd. że Tomek pojawi się na zajęciach
P(A) = 0,6
P(B) = 0,7
P(A∩B) = 0,4
I teraz pytanie jakie jest prawdopodobieństwo, że na zajęciach pojawi się przynajmniej jedne?
Jak będzie wyglądał zapis poprzez te zdarzenia?
27 paź 15:09
Blee:
1 − P(A∩B) = ...
Czyli 1 − prawdopodobienstwo ze obu nie bedzie
27 paź 15:15
Adamm: P(A∪B)=P(A)+P(B)−P(A∩B)
27 paź 15:17
Jerzy:
Ale skąd ? P(A∩B) oznacza ,że obydwaj pojawią sie na zajęciach
Prawdopdobieństwo ,że nie będzie obu wynosi P(A' ∩ B')
27 paź 15:19
Adamm: dokładnie, czyli inaczej, 1−P(A∪B)
27 paź 15:20
MysteriousCore: Okej właśnie to co Jerzy napisał zgadza mi się i rozumiem, że w momencie kiedy będzie tylko
jeden prawdopodobieństwo wyniesie: P(A`∩B)+P(A∩B`) ?
27 paź 15:21
MysteriousCore: Albo inaczej, żeby był tylko jeden można zapisać tak?
P(A)+P(B)−2P(A∩B)
27 paź 15:28
Jerzy:
Zdarzenia A' i B' są zdarzeniami niezależnymi, czyli P(A'∩B') = P(A')*P(B')
P(A') = 1 − 0,6 = 0,4
P(B') = 1 − 0,7 = 0,3
27 paź 15:30
Jerzy:
Na pewno dokładnie przepisałeś treść zadania, bo z tej treści wynika,że P(A∩B) = 0,42
27 paź 15:36
MysteriousCore: Właśnie dokładnie jest przepisane i na koniec trzeba sprawdzić czy są niezależne i wychodzi 0,4
= 0,42 więc nie są. I tylko kwestia jak zapisać jeszcze, że na zajęciach pojawi się tylko 1?
27 paź 15:38
Jerzy:
Jeśli tylko jeden , to: AUB
27 paź 15:40
Jerzy:
P(AUB) = P(A) + P(B) − P(A∩B) = 0,6 + 0,7 − 0,4 = 0,9
27 paź 15:41
Jerzy:
Te zdarzenia są niezależne !
27 paź 15:44
MysteriousCore: Czy aby na pewno, bo jeśli mamy wzór na sumę to on też uwzględnia część wspólną czyli jak są
oboje również. I dlatego czy tam zamiast −P(A∩B) nie powinno być −2P(A∩B)?
27 paź 15:44
Jerzy:
Pojawienie się któregokolwiek z nich na zajęciach, w żaden sposób nie wpływa
na pojawienie sie drugiego
27 paź 15:45
MysteriousCore: To w takim razie podsyłam dokładną treść: Antek i Tomek niezbyt często pojawiają się na
zajęciach w szkole. Antek jest obecny na 60% zajęć, zaś jego kolega wagaruje zwykle 3 razy na
10 lekcji. Obu można spotkać jednocześnie na 40% lekcji. Oblicz prawdopodobieństwo, że na
zajęciach (a) jest choć jeden z nich, (b) jest dokładnie jeden z nich, (c) nie ma żadnego z
nich. Czy "przyjście Antka" i "przyjście Tomka" na zajęcia są zdarzeniami niezależnymi?
27 paź 15:47
Jerzy:
"na zajęciach pojawi się tylko jeden" , oznacza: "dokładnie jeden",
a więc od sumy musimy odjąć przypadek,że pojawią się obaj P(A∩B)
27 paź 15:48
MysteriousCore: No jak dla mnie skoro jednocześnie pojawiają się w 40% czyli P(A∩B)=0,4 to P(A)*P(B) nie da
tyle samo to oznacza że, zdarzenia nie są niezależne.
27 paź 15:49
MysteriousCore: Okej to teraz się zgadza i moje myślenie z tą częścią wspólną było dobre. Dzięki za pomoc w
takim razie
27 paź 15:49