parametr
olex: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie x
2−mx+m−1=0 ma dwa różne
pierwiastki rzeczywiste x
1, x
2 spełniające warunek |x
1−x
2| > 2x
1*x
2. proszę o
| | 4 | | 4 | |
sprawdzenie czy odpowiedzią będzie m∊(0, |
| ) czy m∊(−∞, |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
27 paź 13:29
Blee:
Pokaz swoje obliczenia. Bedzie latwiej to sprawdzic
27 paź 13:35
Adamm: w(x)=x2−mx+m−1
w(1)=0
w(m−1)=0
czyli m≠2 oraz |m−2|>2(m−1) ⇔ 1≥m lub [(m−2)2≥(2m−2)2 oraz m>1] ⇔
1≥m lub [m(3m−4)≤0 oraz m>1] ⇔ 4/3≥m
27 paź 13:55
Adamm: tam było > ja dodałem ≥ w pewnym momencie, więc powinno być
4/3>m
27 paź 13:56
olex: czyli (−∞ U {4}{3}) jeśli dobrze kombinuję
27 paź 15:35
Jerzy:
Tak i Adamm pokazał Ci bardzo sprytny sposób rozwiazania.
27 paź 15:37
olex: ok
27 paź 15:53
Mila:
II sposób
1) Δ=(m−2)
2
Δ>0⇔m≠2
2) Z wzorów na pierwiastki
|x
1−x
2|=|−
√Δ|=
√Δ=|m−2|
3)
|m−2|>2(m−1)
27 paź 16:35