czy są prawdziwe
ER: Zbadać czy podane funkcje zdaniowe są prawdziwe
a) ∃ x∊R : sinx = 1/2
b) ∀ x∊R: ∃ y∊R: x
2 − y
2 = 0
c) ∀ x∊N: ∃ y∊Q: x − y = 1
| | m | | n | |
d) ∃ x∊R: ∀ n∊N\{0} : ∃ m∊N: |
| + |
| =x |
| | n | | m | |
27 paź 11:55
Jerzy:
Wszystkie są prawdziwe. ( jeśli Q to zbiór liczb wymiernych )
27 paź 12:03
Adamm: to nie są funkcje zdaniowe, ponieważ mamy tam kwantyfikator, zatem jest to zdanie !
27 paź 12:07
Jerzy:
Trafna uwaga, to są zdania.
27 paź 12:10
PW: No właśnie, funkcja zdaniowa nie ma wartości logicznej, takiego pytania nie wolno stawiać.
27 paź 12:21
ER: Tak przepisałam polecenie z kartek, które dostaliśmy na ćwiczeniach
Widocznie prowadząca się pomyliła
Dziękuję Wam za pomoc
27 paź 12:39
ER: Czy dobrze zrobiłam zaprzeczenie do a)
∀ x∊R: sinx ≠ 1/2
?
27 paź 12:42
PW: Tak.
27 paź 12:45
ER: A jak zrobić zaprzeczenie do b ?
27 paź 13:14
Jerzy:
Istnieje x ∊ R : dla każdego y∊R : x2 − y2 ≠ 0
27 paź 13:18