zadania z maty
karool: Mam kilka zadan do rowiazania..probuje je rozwiazac ale mi nie wychodzi taki wyn ik jaki
powinien.pomoze ktos?
1.uproszczona postac wyrażenia −2|x|−4|−x| dla x>0 jest rowna −6x jak dojsc do tego
rozwiazania?
2.suma polowy niezerowej liczby rzeczywistej x i jej odwrotnosci jest rowna..

zbiorem rozwiazan nierownosci 2x
2 −8 >0 jest...?
3.wykaz ze liczba
√16 +8√3 −
√16−8√3 jest wymierna.
29 sty 20:39
R.W.16l: 1. po prostu... |x|=liczba dodatnia − ZAWSZE, czyli | | można sobie darować zostawiając x bez
zmian, a −x zmieniajac na x... −2x−4x=−6x
2. odwrotność połowy, czy tej liczby?
3. 2x2−8>0
2x2>8
x2>4
x>2 ⋁ x<−2
4. wykazywać nie umiem
29 sty 21:32
rogal: 3) ta liczba jest równa 4 , czyli jest wymierna
29 sty 21:39
Bogdan:

3. Poprawny zapis jest taki: 2x
2 − 8 > 0 ⇒ 2(x
2 − 4) > 0 ⇒ (x − 2)(x + 2) > 0
x∊(−
∞, −2)∪(2, +
∞)
4. Wystarczy zauważyć, że 16 + 8
√3 = (2
√3 + 2)
2 oraz 16 − 8
√3 = (2
√3 − 2)
2
√ 16 + 8√3 −
√ 16 − 8√3 =
√ (2√3 + 2)2 −
√ (2√3 − 2)2 =
= |2
√3 + 2| − |2
√3 − 2| = 2
√3 + 2 − 2
√3 + 2 = 4 ∊ W
29 sty 22:17
karool: Dzieki za zadanka

Mam pytanie do rogala,skąd wiadomno ze ta liczba jest rowna 4 jak do tego doszles?Bo nie wiem..
30 sty 20:08
karool: dobra juz widze rozwiazanie U Bogdana

a co z zadaniem 2 wiecie jak je rozwiazać?Bo nie
mialem jeszcze tego w skzole i nie wiem o co tu chodzi
30 sty 20:11