cosx | sinx | cosx + 1 | ||||
⇔ | + | < 2 ⇔ | < 2 | |||
sinx | 1 + cosx | sinx(1 + cosx) |
cosx | ||
ctgx = | ||
sinx |
cosx | sinx | ||
< 2 − | //*sinx (zauważ, że: sinx >0) | ||
sinx | 1+cosx |
sin2x | ||
cosx < 2sinx − | (stosujemy jedynkę trygonometryczną w liczniku) | |
1+cosx |
1 − cos2x | ||
cosx < 2sinx − | (kłaniają się wzory skróconego mnożenia) | |
1+cosx |
(1 − cosx)(1+cosx) | ||
cosx < 2sinx − | ||
1+cosx |
1 | ||
sinx > | ||
2 |
cosx | sinx | ||
< 2 − | //*sinx (zauważ, że: sinx <0) | ||
sinx | 1+cosx |
sin2x | ||
cosx > 2sinx − | (stosujemy jedynkę trygonometryczną w liczniku) | |
1+cosx |
1 | ||
10:10 ... delej ⇔ | < 2 | |
sinx |
1 | ||
Masz: | < 2 | |
sinx |
1 | ||
..... ⇔ 1 < 2sinx ⇔ sinx > | ||
2 |
1 | ||
....... ⇔ 1 > 2sinx ⇔ sinx < | ||
2 |
1 | ||
Niebieska: y = | ||
2 |
1 | ||
Patrz na swój rysunek. Odpadną tylko kąty pod kreską i te , dla których sinx = | lub 1 | |
2 |
π | π | 7 | 11 | |||||
Teraz patrz vna rysunek: x ∊ [0; | ) U ( | ; | π) U ( | π;2π] | ||||
2 | 2 | 6 | 6 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |