3 ciagi
we: korzystajac z tw o 3 ciagach obliczyc granice
27 paź 08:46
Jerzy:
A do czego trzy ciągi ?
= limn→∞(√4) = 2
27 paź 08:57
Mi: Bo tak mam w poleceniu
27 paź 09:26
Adamm: pewnie chodzi o granicę
[n√12]/[n√3]
ale dziecko nie potrafi porządnie przepisać treści
27 paź 09:28
kochanus_niepospolitus:
[n
√12] = [2n
√3]
2n
√3 − 1≤ [2n
√3] ≤ 2n
√3
n
√3 ≥ [n
√3] ≥ n
√3 −1
więc mamy:
| 2n√3 − 1 | | [2n√3] | | 2n√3 | |
| ≤ |
| ≤ |
| |
| n√3 | | [n√3] | | n√3 −1 | |
i licz granice
27 paź 09:43
Mi: Adam zacytowałem treść żądani wiec nie rozumiem skąd to wyzywanie od dzieci
27 paź 10:59
Mi: Treść zadania*
27 paź 10:59
Jerzy:
Zapewne jesteś studentem/tką , więc chyba widzisz różnicę pomiedzy zapisami:
|x| ora [x] , a jeśli nie , to masz poważny problem z matemayką.
27 paź 11:01
Mi: Nie mogłem znaleźć tutaj tego znaku xd
27 paź 11:12
Jerzy:
Jest na klawiaturze.
27 paź 11:14
Mi: Ale wstyd ;−;
27 paź 11:20