1 − √11 i | ||
z1 = | ||
2 |
1 + √11 i | ||
z2 = | ||
2 |
1 − 3 | − 2 | −1 | i | − i | ||||||
z1 = | = | = | * | = | = i | |||||
2 i | 2i | i | i | −1 |
1 + 3 | 2 | i | 2 i | |||||
z2 = | = | * | = | = − 2 i | ||||
2 i | i | i | −1 |
i − 1 − 1 − i | i − 1 + 1 + i | |||
t = | = − 1 lub t = | = i | ||
2 | 2 |
π | π | |||
2) z2 = i = 0 + i = cos | + i sin | |||
2 | 2 |
α + 2k π | α + 2k π | |||
zk = n√I z I*(cos | + i sin | ) gdzie k = 0,1,2, ..., n −1 | ||
n | n |
0,5π | 0,5π | π | π | |||||
z0 = 1*( cos | + i sin | ) = cos | + i sin | = | ||||
2 | 2 | 4 | 4 |
√2 | √2 | |||
= | + | i | ||
2 | 2 |
0,5π + 2π | 0,5π + 2π | π | π | |||||
z1 = 1*(cos | + i sin | ) = cos( | +π) + i sin ( | +π) = | ||||
2 | 2 | 4 | 4 |
π | π | √2 | √2 | |||||
= − cos | + i ( − sin | ) = − | − | i | ||||
4 | 4 | 2 | 2 |
√2 | √2 | |||
Odp. z = − i lub z = i lub z = | + | i | ||
2 | 2 |
√2 | √2 | |||
lub z = − | − | i | ||
2 | 2 |
4 | ||
2xy=8⇔xy=4, y= | ||
x |
16 | ||
x2− | =5 | |
x2 |
5−√89 | 5+√89 | |||
x2= | <0, lub x2= | |||
2 | 2 |
√5+√89 | √5+√89 | |||
x= | lub x=− | |||
√2 | √2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |