Liczby rzeczywiste
Księżna Łucja: Niech
A = {x : x = a + b
3√2 + c
3√4 , a, b, c ∈ Q}
| | 1 | |
Udowodnij, że jeżeli x ∈ A, to A ∈ |
| |
| | x | |
27 paź 02:05
27 paź 07:22
Adamm: czy to jakieś zadanie z teorii grup
27 paź 08:56
Adamm: trzeba jeszcze założyć
a2+b2+c2≠0
27 paź 09:12
Adamm: α
3=2
załóżmy że b≠0 (wiemy że a+bα≠0, bo ponieważ α jest niewymierne, gdyby wyrażenie =0,
to mielibyśmy a=0 oraz b=0)
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | (a/b)2−(a/b)α+α2 | |
| = |
| * |
| = |
| * |
| ∊A |
| a+bα | | b | | a/b+α | | b | | (a/b)3+2 | |
teraz
| 1 | | 1 | | 1 | | α−b/c | |
| * |
| = |
| * |
| ∊A |
| c | | a/c+(b/c)α+α2 | | c | | (a/c−b2/c2)(α−b/c)+(2−(b/c)3) | |
zatem x∊A oraz x≠0 to 1/x∊A
27 paź 09:32
Adamm: wszystko sprowadza się do odpowiedniego użycia wzoru a3−b3=(a−b)(a2+ab+b2)
27 paź 09:37