zaprzeczenia zdań
ER: Podaj zaprzeczenia zdań
1) ~(3 > 4) ⋀ (1/4 < 1/3)
2) ( 4 ≥ 2 ) ⋀ ( 7 < 8 )
czyli
1) (3 > 4 ) ∨ ((1/4 > 1/3)
2) (4 < 2) ∨ (7 > 8 )
dobrze to jest ?
26 paź 21:58
Adamm: 1) źle
1/4≥1/3
2) źle
7≥8
26 paź 22:02
ER: 3) (32 = 2) ⇒ ( 43 = 64)
czyli
(32 = 2) ⋀ (43 ≠ 64)
dobrze?
27 paź 09:36
Adamm: dobrze
27 paź 09:38
Jerzy:
Ad1)
∼ [∼(3>4) ⋀ (1/4<1/3)] ⇔ ∼[∼(3>4) V ∼ (1/4<1/3)] ⇔ (3>4) V (1/4 ≥ 1/3)
27 paź 09:51
Jerzy:
Ad 2)
∼[(4≥2) ⋀ (7<8)] ⇔ (2<4) V (7 ≥ 8)
27 paź 09:53
ER: dziękuję
27 paź 09:56