Prawdopodobieństwo
nawaleta: W urnie są po 3 kule w 4 kolorach. 7 osób losuje po jednej kuli. Jakie jest prawdopodobieństwo,
że każdy z
kolorów został wylosowany przynajmniej raz?
Jak ja to rozumiem,
podchodzi pierwsza osoba i wybiera pierwszy kolor z prawdopodobieństwem 1/3. Podchodzi duga i
bierze drugi kolor na 4/11, trzecia trzeci kolor na 4/10. I warunki zadania spełnione.
Zakładam, że kule nie wracają do środka.
26 paź 21:38
kochanus_niepospolitus:
Najłatwiej będzie Ci to policzyć z prawdopodobieństwa przeciwnego:
Jakie jest prawdopodobieństwo, że wylosowane zostaną tylko 3 kolory (zastanów się, dlaczego nie
mogą być 2 wylosowane).
| | 9*8*7*6*5*4*3 | | 5*4*3 | | 2 | |
P(A') = 4* |
| = 4* |
| = |
| |
| | 12*11*10*9*8*7*6 | | 12*11*10 | | 11 | |
To co Ty pokazałeś to pokazałeś tylko jedną możliwość i to jeszcze niepełną
27 paź 10:56
Jerzy:
Wylosowanie dwóch kolorów jest zdarzeniem pewnym.
27 paź 10:59
Blee:
Wylosowanie minimum 2 jest zdarzeniem pewnym. Wylosowanie dokladnie 2 jest zdarzeniem
niemozliwym.
27 paź 11:42
Jerzy:
Miałem napisać niemożliwym
27 paź 11:43
PW: Zamiast patrzeć na wylosowane kule, popatrzmy na pozostałych 5 kul. Wśród nich mogą się znaleźć
4 kule tego samego koloru na
4
.8
sposobów (wybieramy jeden z 4 kolorów i jedną z 8 pozostałych kul). Jest to liczność zdarzenia
A'− nie wszystkie kolory zostały wylosowane.
| | 4.8 | | 4.8.5!7! | | 4.8.2.3.4.5 | |
P(A') = |
| = |
| = |
| = |
| | | | 12! | | 8.9.10.11.12 | |
− coś mam inaczej niż
kochanus − gdzieś źle myślę?
27 paź 12:19
Blee:
A czemu losujesz tylko 5 kul, skoro losujemy ich 7
27 paź 13:33
Jerzy:
PW ... coś nie tak. Jak mogą zostać 4 kule tego samego koloru, skoro w kazdym kolorze
są tylko 3 kule ?
27 paź 13:46
Jerzy:
@Blee ..... PW analizował pozostałe 5 kul , po uprzednim wylosowaniu 7.
27 paź 13:56
Blee:
Okey ... to skoro to analizow to powinien patrzec jaka jest szansa ze wsrod tych pieciu beda 3
tego samego koloru
27 paź 15:18
Jerzy:
To właśnie napisałem 13:46
27 paź 15:21
PW: No to już widzę, dzięki Blee i Jerzy. Przestawiłem 3 z 4 − rozwiązałem zadanie o 3
kolorach po 4 kule.
27 paź 20:24