Rozwiąż równanie
Majk: cześć mam problem z dwoma przykładami:
Należy rozwiązać równanie.
a) 4*16x=4x+1−1
b)4x+8=3*2x+1
26 paź 21:37
Majk: z przykładem b juz sobie poradziłem jednak nadal mam problem z przykładem a.
26 paź 22:00
Majk: teraz takze nie potrafię rozwiązać przykładu c)1/4x−3/2x+2=0
26 paź 22:00
Majk: ok przykład a tez udało mi się zrobić tylko jedynie pozostaje ten c. Pomoze ktoś?
26 paź 22:10
Mila:
b)
2
2x+8=3*2
x*2
2
x=t, t>0
t
2−6t+8=0
Δ=4
t=2 lub t=4
2
x=2 lub 2
x=4
x=1 lub x=2
26 paź 22:23
Mila:
c)
t
2−3t+2=0
Δ=1
t=1 lub t=2
x=0 lub x=−1
26 paź 22:28