funkcje / różnowartościowość
Kamil: Sprawdzić, czy podana funkcja jest różnowartościowa.
f(x)=−x2+2x+1
x∊[1,∞)
26 paź 20:50
kochanus_niepospolitus:
no i w czym problem
26 paź 20:51
the foxi: p=−b2a=−22=−1
Wierzchołek znajduje się w punkcie (−1;f(−1)), więc w Twoim podanym przedziale funkcja jest
różnowartościowa.
26 paź 20:52
Kamil: Jak by go nie było to bym nie prosił o pomoc. Logiczne.
Wiem tylko że:
−x2+2x+1=−y2+2y+1
26 paź 20:54
Jerzy:
xw = 1
26 paź 20:55
Adamm: −x2+2x−1=−y2+2y−1
−(x−1)2=−(y−1)2
|x−1|=|y−1|
x−1=y−1
x=y
26 paź 20:55
Kamil: A jak to udowodnić?
26 paź 20:55
Kamil: Ok dzięki ludzi. Na was można liczyć
26 paź 20:56
P.11.144: Kamil nie
Masz to zrobic z definicji
x1≠x2
f(x1)≠f(x2)⇔f(x1)−f(x2)≠0
licz
26 paź 20:57
P.11.144: I na drugi raz tak nie pisz bo to nie jest Straz Pozarna
26 paź 20:58
Jerzy:
20:57 to właściwa droga.
26 paź 20:59
Kamil: Fajnie
26 paź 21:04