matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciągi liczbowe
Smutny słaby uczeń:
Wiedząc, że składniki są kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego oblicz sumę:
3
9
243
−1−
−
−...−
2
4
32
26 paź 20:27
yht:
3
9
27
81
243
−1−
−
−
−
−
=
2
4
8
16
32
32
48
72
162
243
−
−
−
−
−
=
32
32
32
16
32
−32−48−72−162−243
−557
=
=
32
32
26 paź 20:30