Zbiory
Macko Z Bogdanca: Pokazac ze dla dowolnych zbiorow A,B A∩B⊂A, A∩B⊂B
26 paź 20:22
Macko Z Bogdanca: Ktos cos

?
26 paź 20:49
kochanus_niepospolitus:
(A∩B) ⊆ A jak już, tak samo:
(A∩B) ⊆ B
26 paź 20:50
Macko Z Bogdanca: Wlasnie, na liscie mam ⊂ a nie ⊆
26 paź 20:56
Adamm: ⊂ oznacza dokładnie to samo co ⊆
26 paź 20:57
Macko Z Bogdanca: Moglby ktos chociaz pokazac jak zrobic jeden przyklad albo naprowadzic?
26 paź 21:01
Macko Z Bogdanca: Nie za bardzo wiem jak to wykonac z definicji
26 paź 21:01
Adamm: z definicji
A∩B⊂A ⇔ (∀xx∊A∩B ⇒ x∊A)
a x∊A∩B ⇔ x∊A ∧ x∊B
26 paź 21:03
Macko Z Bogdanca: OKi, dziekuje
26 paź 21:04
Adamm: a takie zdanie
p ∧ q ⇒ p
czy ono jest prawdziwe
26 paź 21:05
PW: Jeżeli x∊A∩B, to x∊A∧x∊B, skąd wynika że x∊A, czyli
x∊A∩B⇒x∊A ,
a to oznacza, że
A∩B⊂A
26 paź 21:05
Macko Z Bogdanca: Jest prawdziwe dla p=1, q=1 lub p=0 i q=0 tak?
26 paź 21:08
Macko Z Bogdanca: CHociaz nie dla wszystkich jest prawdziwe chyba
26 paź 21:10
PW: Nie przekombinuj. Dowodząc twierdzenie zakładasz, że założenie jest zdaniem prawdziwym, w tym
wypadku prawdą jest należenie x do zbioru A∩B.
26 paź 21:16
Adamm: no, kiedy implikacja jest fałszywa
i sprawdź czy ta implikacja może być fałszywa
nie może
czyli x∊A ∧ x∊B ⇒ x∊A
26 paź 21:17
Macko Z Bogdanca: To co napsiales wydaje sie dosc proste, jeszcz pomysle o innych przypadkach, Dzieki
26 paź 21:18