W układzie współrzędnych zaznacz punkty spełniające warunek IyI=2IxI-4
orrfaar: Witam!
Potrzebuję pomocy w zadaniu:
W układzie współrzędnych zaznacz zbiór punktów spełniających warunek IyI=2IxI−4
Jak zabrać się za to zadanie?
Dziękuję z góry za pomoc i poświęcony czas
26 paź 19:44
P.11.144: Rozpatrujesz przypadki
1) x≥0 i y≥0
2 x≥0 i y<0
3 x<0 i y≥0
4 x<0 i y<0
Dla 1 przypadku bedzie
y= 2x−4
26 paź 19:48
orrfaar: Dziękuję bardzo

Mam jeszcze jedno pytanie: czy funkcje które powstały muszą być tak jak np.
w 1 przypadku rysowane tylko dla x większych lub równych 0 i y większych lub równych 0?Czy mam
narysować normalne proste?
26 paź 21:56
Mila:

Możesz tak
1)
y≥0 to |y|=y
wtedy masz tylko nad osią OX
y=2|x|−4
2) lub
y<0 to |y|=−y
y=−2|x|+4 pod osią OX
26 paź 22:41
orrfaar: Aa, już rozumiem. Dziękuję i pozdrawiam
26 paź 22:46
Mila:
26 paź 22:51