Logika i zbiory- moglby ktos sprawdzic te kilka zadanek :)?
Macko Z Bogdanca: Niech p,q,r beda zdaniami
1z.
p=pada deszcz
q=swieci slonce
r=na niebie sa chmury
1*
a) Pada deszcz i swieci slonde p∧q
b)Jesli pada deszcz, to na niebie sa chmury p=>r
c)Jesli nie pada deszcz, to nie swieci slonce i na niebie sa chmury ¬(p=>q)=>r
d)Slonce swieci wtedy i tylko wtedy, gdy nie pada deszcz q<=>¬(p)
e)Jesli nie ma chmur na niebie, to swieci slonce ¬(r)=>q
2* (Przetlumacz).
a) (p⋀q)=>r Jesli pada deszcz i swieci slonce to na niebie sa chmury
b) (p=>r)=>q
(¬pvr)=>q
¬(¬pvr)vq
(p⋀¬r)vq Pada deszcz i nie ma na niebie chmur lub swieci slonce.
c) ¬p<=>(qvr) Deszcz nie pada wtedy i tylko wtedy, gdy slonce swieci lub na niebie sa chmury
d) Nie umiem
e) ¬(pvq)⋀r Nie pada deszcz lub nie swieci slonde i na niebie sa chmury
3. Pokazac ze dla dowolnych zbiorow A,B A∩B⊂A, A∩B⊂B
(tutaj nie za bardzo wiem jak zaczac, z rysunku odpada

)