granice ciagow
P.11.144: Witam .
Bardzo proszr o podanie linku do rozwiazan granic ciagow z Krysickiego i Wlodarskiego
Kiedys ktos na forum dal ale niestety chyba przez przypadek sksowalem sobie .
Dzieki
26 paź 18:59
Adamm: jak podasz strony, to ci mogę podać rozwiązania
26 paź 19:00
P.11.144: Juz podaje
Strona 38−41 . Wiesz tylko tam byly rozwiazania krok po kroku .
Wiec jesli takie posiadasz to bede wdzieczny
26 paź 19:04
Adamm: nie, ale mogę ci podać jak je rozwiązać
resztę zrobisz sam
26 paź 19:14
P.11.144: Dobrze . dziekuje

.
26 paź 19:20
Jack: Tylko do całek takie coś widziałem.
26 paź 19:23
Jack:
no przeciez wiadomo, ze wynik to 1 : d
Pisz swoje wyniki (lub cale rozwiazania) a my potwierdzimy lub poprawimy.
26 paź 19:25
P.11.144: Jack
Bylo do granic bo tam jedna granica byla w Krysickim zle policzona
26 paź 19:31
P.11.144: To wstawila albo
Mila , albo
Qulka
Przepraszam ale juz nie pamietam
26 paź 19:35
Jack: Mogę Ci napisać odpowiedzi, ale czy to pomoże?
26 paź 19:37
P.11.144: Jack 
Szkoda Twojego cennego czasu bo masz inne zajecia . Ja odpowiedzi mam w ksiazce
26 paź 19:41
Jack: no to jak masz to w czym problem
26 paź 19:41
P.11.144: Dobrze . Moze ktos znajdzie
A Ty sie pilnie ucz
26 paź 19:44
Jack: Raczej powiedzialbym na odwrot.
26 paź 19:44
Adamm: 17−23, 25−29, 32−38 to typowe zadania "podziel przez potęgę n"
dzielisz licznik oraz mianownik przez potęgę n równą największej potędze n występującej
w mianowniku/liczniku (dalej arytmetyka ciągów, ale moim zdaniem przypadek
| | (−1)n | |
25 oraz 33 jest specjalny, i powinieneś obliczyć granicę |
| na boku z tw. |
| | n | |
o 3 ciągach)
24, 30, 31 <− tutaj wynik jest oczywisty (odpowiednie ciągi dążą do 0/nieskończoności)
39−47, 71−73 są trochę inne, tutaj trzeba usunąć niewymierność za pomocą wzorów
a
2−b
2=(a−b)(a+b) oraz a
3−b
3=(a−b)(a
2+ab+b
2) lub w ogólności
a
n−b
n=(a−b)(a
n−1+a
n−2b+...+b
n−2a+b
n−1) (dla dowolnego naturalnego
n≥2 ten wzór działa)
48−53 tutaj też dzielisz, najpierw można to przekształcić tak żeby wszystkie liczby
były do potęgi n dla uproszczenia, potem podzielić przez najwyższą, chociaż niekoniecznie,
potęgę (np. w zad 51 lepiej przekształcić to do postaci (a/b)
n)
korzystamy z tw. że lim
n→∞ q
n = 0 dla |q|<1 oraz lim
n→∞ q
n =
∞ dla q>1
54−57, 74 to typowe zadania na tw. o 3 ciągach oraz granic lim
n→∞ n√n = 1,
lim
n→∞ n√a = 1 dla a>0
jeśli mamy sumę potęg pod pierwiastkiem typu
n√2n+3n, najlepiej jest
znaleźć potęgę o największej podstawie, w tym przypadku 3
n, i według niej ograniczać
n√3n≤
n√2n+3n≤
n√3n+3n i tak dalej
58−60, 63 wystarczy zastosować wzór, i podzielić przez odpowiednią potęgę n tak jak wcześniej
inny sposób to tw. Stolza, o którym wspominam jako ciekawostkę
61−62 korzystamy ze wzoru na sumę ciągu geometrycznego
| | 1−xn+1 | |
1+x+x2+...+xn= |
| dla x≠1 |
| | 1−x | |
i radzimy sobie dalej poprzednimi sposobami z potęgami
64−69 to typowe zadanie na liczbę e, polega ono na sprowadzeniu ciągu do postaci
[(1+a
n)
1/an]
bn gdzie a
n to jakiś ciąg dążący do 0 (będący zerem dla co najwyżej
skończenie wielu wyrazów), a b
n to ciąg zbieżny do jakiejś granicy b
granicą będzie e
b z faktu że (1+a
n)
1/an→e oraz twierdzeniu o potęgach granic
70 zastosuj twierdzenie o potęgach granic (podstawa dąży do 1/2, wykładnik do
∞,
z tego twierdzenia cała granica to 0)
75 − tw. o potędze granic
76 licznik i mianownik przez
√n
77−81 zastosuj tw. o 3 ciągach, by ograniczyć te ciągi, lub zastosuj je tylko to pewnych
składników
tych ciągów, potem normalnie arytmetyka granic
82−83 zastosuj granicę z liczbą e (najpierw sprowadź do odpowiedniej postaci)
84−87 wzory na logarytmy, dla 86 zastosuj znaną granicę
90 skorzystaj ze wskazówki i skróć mianownik z licznikiem
reszty chyba już nie muszę tłumaczyć?
26 paź 19:58
Jack: do zadania 2.40 (włącznie) nie ma błędów odp. w Krysickim
26 paź 19:58
Adamm: pewnie chodzi o przykład 70
26 paź 19:59
P.11.144: Dziekuje Ci za wlozona prace Adamm
Wlasnie niedlugo chce sie wziac za granice ciagow
26 paź 20:00
Jack: faktycznie, wynik powinien byc 0.
26 paź 20:00
Eta: Hej

Będziesz się
habilitować?
26 paź 20:05
P.11.144: Dobry wieczor Pozdrawiam

Kto wie?
26 paź 20:07
Eta:
26 paź 20:07
Adamm: jak będziesz mnie potrzebował, to jutro cały dzień mam wolne
więc możesz pytać
a jak nie, to np. Jerzy ci pomoże
on też lubi zadania z granic
26 paź 20:09
P.11.144: Bardzo Ci dziekuje

jednak bede ma forum 17− 18 (nie wiem czy nie bede sie musial po pracy polozyc .
26 paź 20:14
26 paź 20:17
26 paź 20:19
P.11.144: Dobry wieczor
Milu 
Ja mam te ksiazki . Wiec bede wstawial przyklady ktorych nie rozumie (zwlaszczaq te z tw o
trzech ciagach )
26 paź 20:25
Jack: Hmmm...
Tylko ja nie znam tego pana?
26 paź 20:27
P.11.144: Znasz .
26 paź 20:28
Jack: Krzysiu?
26 paź 20:56
P.11.144:
26 paź 21:03
Kacper:
Gdzieś mam rozwiązania do Krysickiego jak są potrzebne to proszę pisać w temacie
27 paź 13:48