t
12312: napisz rownanie okregu o promieniu r=3 przechodzacego przez punkt A=(4,2) wiedzac ze srodek
tego okregu nalezy do prostej o rownaniu 2x−y=0
29 sty 19:54
mela:
o: (x−a)2+(y−b)2= r2 S( a,b)
więc S( a, 2a) bo S € do prostej y= 2x czyli jak x= a to y= 2a
i r2= 9
zatem: o : ( x −a)2+(y−2a)2 = 9 i punkt A(4,2) to x= 4 y=2
podstawiając do równania okręgu otrzymasz:
(4−a)2 +(2−2a)2=9
rozwiąż to równanie . wyznacz "a"
podpowiem będą dwa okręgi spełniające warunki zad.
o1: ( x −1)2+(y−2)2=9 o2: ( x−115)2 +(y−225)2= 9
29 sty 20:13