Pochodne
Pochodny: Dla jakiej wartości parametru k funkcja f jest funkcja rosnąca w całej swojej dziedzinie?
f(x) = x³ + (k+2)x − 10
Licze pochodną z tego i mi wychodzi 3x²+k+2
Nie wiem co z tym zrobić.
26 paź 18:38
kochanus_niepospolitus:
aby funkcja była rosnąca to f'(x) > 0 dla x∊R
26 paź 18:40
kochanus_niepospolitus:
tfu ... f'(x) ≥ 0
26 paź 18:41
Adamm: może być f'(x)≥0, jeśli równość zachodzi jedynie punktowo
26 paź 18:41
kochanus_niepospolitus:
o ile f'(x) = 0 będzie dla przeliczalnej liczby punktów
26 paź 18:41
kochanus_niepospolitus:
poprawiłem się Adamm
26 paź 18:41
Adamm: to dobrze
26 paź 18:42
Pochodny: Czyli f'(x) = 3x² + k +2 >0
Co z tym dalej?
26 paź 18:43
'Leszek: Koledzy Ci napisali , f '(x) ≥ 0 , czyli Δ ≤ 0
26 paź 18:50
Pochodny: No tak ale przy k nie mam x więc jak Δ policzyć
26 paź 18:55
kochanus_niepospolitus:
nie trzeba nawet Δ pisać:
3x
2 + k + 2 ≥ 0
3x
2 ≥ −(k+2)
kiedy to będzie spełnione dla KAŻDEGO x

oczywiście wtedy gdy zachodzi:
| | k+2 | |
x2 ≥ 0 ≥ − |
| ⇔ k ≥ −2 |
| | 3 | |
26 paź 18:57
Adamm: w tym przypadku, Δ jedynie spowalnia
ale róbta co chceta
26 paź 18:57
iteRacj@:
a*x2 + b*x + c
u Ciebie a = 3, b= 0, c = k+2
Δ = b2 − 4*a*c
26 paź 18:59
iteRacj@:
podaję wzór uniwersalny, bo matura tuż tuż
26 paź 19:00
iteRacj@:
i to matura rozszerzona
26 paź 19:04
Pochodny: Może nie będzie tak źle

Dziękuję za pomoc!
26 paź 19:17
iteRacj@:
powodzenia na obu !
26 paź 22:10