baza
jak?: czy wektory a=(3,−5,2) b=(1,5,−3) c=(2,−10,6) tworza bazę odpowiednich przestrzeni liniowych?
czy jak rozumiem wystarczy sprawdzic tylok wyznacznik ? i jesli det=0 to nie jest baza a ajk
det rozne od 0 to jest baza?
czy jednak to nie takie proste?
26 paź 18:35
Adamm: należy jeszcze sprawdzić czy biorąc dowolny wektor z R3,
będziemy mogli go zapisać jako kombinację liniową wektorów a, b, c
26 paź 18:40
jak?: a jak...? gdybyś mógł rozpisac, bo jakoś nie bardzo to rozumiem..
26 paź 18:42
Adamm: weźmy jakiś wektor (x; y; z)
i teraz jakie liczby R a1, a2, a3 musisz wybrać by
a1*a+a2*b+a3*c=(x; y; z)
26 paź 18:43
'Leszek: Najlepiej tak jak napisal @jak , obliczyc wyznacznik i jezeli det M ≠ 0 to sa to wektory bazy !
26 paź 18:46
jak?: ale na pewno tyle wystarczy?
26 paź 18:52